Képek: Ilyen volt a mindenszentek a világ leghíresebb sírkertjében

Nem túlzás azt állítani, hogy a párizsi Père-Lachaise temető a leghíresebb sírkert a világon. Már csak azért is, mert a francia hírességek mellett szinte minden nemzet jeles nagyjai közül sokan itt alusszák örök álmukat.

Hárommillió látogató évente, majdnem kétszázezer csak Mindszentek és Halottak napján. Ez a Père-Lachaise számokban kifejezve, bár e temetőben éppen a számokról feledkezik meg a látogató legelőször.

Franciaország, Párizs, Pere-LachaiseForrás: Delphine Lefebvre/Hans Lucas/AFP

Az év nagyobb részében – sok külföldi legnagyobb megdöbbenésére – a franciák és az elfranciásodott külföldiek leginkább piknikezni járnak ide, hogy ily módon legyenek együtt az elhunyt családtagokkal, a megbecsült hírességekkel. Felsorolhatatlan azon olasz, görög, amerikai, brit és persze magyar művészek, tudósok, világpolgárok neve, akik ide vonzzák honfitársaikat és rajongóikat a föld minden sarkából.

Itt nyugszik többek között Apollinaire, Balzac, Bizet, Cherubini, Chopin, Delacroix, Géricault, Annie Girardot, Oscar Wilde ír költő, író, Marcel Proust és Édith Piaf, emellett a magyar származású francia politikus, Frankel Leó és Zách János Ferenc magyar csillagász sírja is itt található. 

Halottak napján kicsit csendesebb és nagyvonalúbban rendezett a temető. A csak ekkor használt krizantémból összeállított bokorméretű csokrokban több száz, vagy akár ezer szál virág is van egy-egy síron. Bővebben a világ talán leghíresebb sírkertjéről itt, itt és itt olvashat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek