Megújult a Hősök parcellája a Fiumei úti sírkertben

Minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk meg azokról a hős katonákról és civilekről, akik életüket áldozták Magyarországért, a haza szabadságáért és függetlenségéért. Az emlékprogram idén a Hősök terén kezdődött, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél. A rendezvény a Fiumei úti sírkertben folytatódott, ahol felavatták a megújult Hősök Parcelláját, olvasható a Honvedelem.hu weboldalon.

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából koszorút helyezett el dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a Magyar Hősök Emlékkövénél, a Hősök terénForrás: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

Az 52-es parcella az elmúlt években teljes átépítésen esett át, amely során a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával új utakat, központi teret, köztéri lámpákat, automatizált öntözőberendezést és megújult növényzetet kapott.

A sírkertben a Magyar Honvédség hősi halottjai mellett a hazai exhumálások során előkerült első és második világháborús magyar katonahősök, valamint a magas rendfokozatú, a magyar haderő érdekében sokat tett katonák is végső nyughelyet kapnak.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyaga szerint a Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitását követően a temető keleti határán található 52-es parcella feltöltése 1875-ben kezdődött meg. Azóta sokszor volt ott temetkezés. A parcella használati joga 2003 végén a Honvédelmi Minisztériumhoz került azzal a céllal, hogy ott a missziós küldetések alatt, illetve a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt katonák, valamint a Magyar Honvédség halottjai kapjanak végső nyughelyet.

A Fiumei úti sírkert 7-es parcellájánál lévő első világháborús emlékműForrás: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

2010. április 7-én a Honvédelmi Minisztérium katonai tiszteletadással központi katonai temetővé és kegyeleti hellyé avatta a Fiumei úti nemzeti sírkert 52-es parcelláját, a honvédség halottai és hősi halottai végső nyughelyét. A parcella 2012-ben tovább bővült, amikor a VIII. részt kijelölték az első és második világháború kiemelkedő katonáinak temetési helyévé. Szintén az 52-es parcellán belül alakították ki a világháborúkban hősi halált halt, és azóta ismeretlen helyen, jeltelen sírban, vagy méltatlan körülmények között nyugvó magyar katonák hősi temetőjét.  

Forrás: Honvédelmi Minisztérium / Facebook

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek