Múzeumot szenteltek Prágában a legendás Lennon-fal történetének

A Lennon Wall Story névre keresztelt múzeumban több tucatnyi, főleg a csehszlovák szocialista rendszer utolsó évtizedeiben készült fényképpel, tematikus kiadvánnyal, valamint egy új dokumentumfilmmel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Forrás: facebook.com / thelennonwallstory

A múzeumot, mely a közeli Kampa-szigeten lévő, híres John Lennon-fal történetével ismerteti meg az érdeklődőket, egy prágai bár pincehelyiségeiben rendezték be. A NAPA bar & gallery aljában található kis múzeum hétvégeken, péntektől vasárnap estig lesz látogatható - olvasható az MTI hírében és a múzeum oldalán.

"Négy évig dolgoztunk az ötlet megvalósításán. A dokumentumfilm mintegy félórás, és olyan emberek vallomásai hallhatók benne, akik szoros kapcsolatban álltak a Lennon-fallal" - mondta a múzeum alapítója. A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a Máltai Lovagrend kertjének falán, a Velkoprerovské téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is felkerült a falra, amelynek környéke akkoriban a prágai fiatalok és olykor az ellenzékiek találkozóinak is népszerű színhelyéül szolgált.

A hatóságok a Lennon-falat rendszeresen átfestették, de az mindig megújult, és bekerült az útikalauzokba is, mint Prága egyik különleges idegenforgalmi látványossága. Az utóbbi években azonban a népszerű hely gyakran vált főleg külföldi turisták prédájává, akik számos esetben értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festettek a falra. A Máltai Lovagrend és a prágai belváros önkormányzata ezért két éve lezárta, és néhány hónap alatt teljesen felújíttatta azt, azóta a rendőrség őrzi.

A híres fal mintegy 150 négyzetméteres festményének új változatán is John Lennon portréja dominál, egy világtérképre helyezve. Mellette a híres Lennon-dal címe, All You Need is Love olvasható, majd a szabadság és szerelem szavak harminc nyelven, köztük magyarul is. A színes szabadtéri galéria 30 cseh és külföldi művész közös munkájának az eredménye, művészeti koncepcióját Pavel Stastny cseh képzőművész dolgozta ki. A nagyobb törvényi védelem érdekében Prága belvárosának önkormányzata a Lennon-falat hivatalos emlékhellyé nyilvánította.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek