Lemeszelték a John Lennon-falat Prágában

Fehérre meszelték a John Lennon-falat Prágában a Kampa-szigeten. A fal kifehérítését a Facebookon a Prazská sluzba (Prágai Szolgáltatás) elnevezésű művészcsoport vállalta magára.

A Máltai Lovagrend kertjének a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren álló fala néhány méteres részét valószínűleg november 17-re virradóra meszelték fehérre. A fehér falra ezután a Wall is Over (A fal megszűnt) felirat került. A felirat a Happy Xmas (War Is Over), tehát Boldog Karácsonyt. A háború véget ért című szerzeményre utal, amelyet John Lennon és Yoko Ono 1971-ben készített - írja az MTI.

Fotó: Filip Singer / MTI

 „Nem a régi feliratokat akartuk lefesteni, hanem helyet kívántunk adni az újaknak. A fal az utóbbi időben már csak turistaattrakcióként szolgált, a régi feliratok kiüresedtek. Amit tettünk, összhangban van John Lennon szellemével. Teret adtunk az embereknek véleményük kifejtésére" - nyilatkozta Jan Dotrel, a csoport tagja.

Dotrel szerint a fiatal művészek a fal bemeszelése után néhány óráig a helyszínen maradtak és elbeszélgettek az arra járókkal. Rövid időn belül a fehér falra néhány új felirat is került.

A lovagrend képviselői feljelentést tettek a rendőrségen vandalizmus miatt, de miután találkoztak a fiatal művészekkel, feljelentésüket visszavonták.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor megjelentek ott az első, a korabeli szocialista rendszert bíráló versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

Fotó: Filip Singer / MTI

 A szocialista hatóságok a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult és bekerült a prágai turistakalauzokba is.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek