Így változnak a Szlovákiába történő belépés feltételei

Szlovákia július 5-étől intenzív egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseknek veti alá az országba belépőket, a rendőrség ellenőrzi az eHranica rendszerben való regisztrációt, valamint az oltási igazolásokat (az uniós Covid igazolást és a QR kóddal ellátott nemzeti oltási igazolást egyaránt elfogadják).

Pozsony, SzlovákiaForrás: keaganbadenhorst/pixabay.com

Július 9-től új szabályozás lép életbe, ezt követően teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a beoltott személyek léphetnek majd be Szlovákia területére. Ehhez a magyar állampolgároknak a digitális uniós Covid-igazolványt vagy az oltottságot igazoló védettségi igazolványt az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással együtt kell felmutatniuk, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálniuk kell ezen a weboldalon is. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők. Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokat elfogadja.

Ami az oltás és a határátlépés között eltelt időt illeti: a két dózisú oltás esetében az első oltástól el kell telnie legalább 21 napnak, de nem telhet el több mint 90 nap, míg a második oltás 12 hónapig érvényes. Egy dózisú oltás esetében szintén legalább 21 napnak kell eltelnie, és maximum 12 hónap telhet el. Aki átesett a fertőzésen, annak egy oltás is elég az utána eltelt 21. naptól kezdve a 12. hónapig.

A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, és mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek. Aki nem kapott oltást, az 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel léphet be.

Mindezzel párhuzamosan a kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják, ami a szlovák-magyar határon a következő helyeket érinti: Veľký Kamenec (Nagykövesd) – Pácin, Slovenské Nové Mesto (Újhely) – Sátoraljaújhely, Skároš (Eszkáros) – Hollóháza, Domica - Aggtelek, Tachty (Tajti) – Cered, Kalonda - Ipolytarnóc. A teherforgalom kivételt képez az ellenőrzések alól. Bővebb információk a Konzuli Szolgálat honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek