Olaszország szúrópróbaszerűen ellenőrzi a védettségi igazolást, az Unió tovább nyit

Az olaszországi nemzetközi repülőtereken nem ellenőrizték egyenként az érkező utasokat a védettséget tanúsító uniós Covid-igazolás bevezetésének első napján. A két milánói repülőtéren, a Linate és a Malpensa légikikötőben szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek, hogy az érkezők rendelkeznek-e védettségi igazolással.

A milánói Malpensa reptér áprilisbanForrás: AFP/Piero Cruciatti

Csütörtökön valamivel kevesebb mint ötvenezer utas indult vagy érkezett a két repülőtéren, ami a pandémia előtti időszakkal összehasonlítva a megszokott július eleji forgalomnak kevesebb mint a felét jelentette. A Leonardo da Vinci római repülőtéren csak az onnan induló utasok védettségét bizonyító papírokat vagy digitális igazolásokat ellenőrizték. Az érkezők esetében a kiindulási állomásokon végzik az ellenőrzést - jelentette az olasz sajtó. A római repülőtéren nem volt minden induló utasnak uniós Covid-igazolása: a fiatalok többsége még nincs beoltva, ezért nekik az indulás előtti 48 órában végzett negatív teszt-eredményt kell felmutatniuk.

Felmérések szerint szeptemberig 28 millió külföldi látogatóval számolnak, miközben tíz olaszból hét úgy nyilatkozott, hogy belföldön tölti a nyári szabadságát. Az olaszok harminchárom százaléka egyenesen a lakhelye közelében marad nyáron is, legfeljebb a legközelebbi tengerpartig megy el szabadnapjaiban.
Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint 51,7 millió olasz kapott már védőoltást, de közülük csak 18,8 millióan részesültek második adagban is, vagyis a lakosság 34,9 százaléka.

Olaszországban uniós védettségi igazolást csak az átoltottak kapnak, ennek ellenére az olasz hatóságok bejelentései szerint egyre több helyszínre és eseményre való belépést a Covid-igazoláshoz akarnak kötni, többek között a szórakozóhelyekre történő belépést.

Az EU újabb országok esetében oldja fel az utazási korlátozásokat

Újabb tíz ország esetében oldja fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokat az Európai Unió Tanácsa. A testület csütörtöki közlése szerint további tíz ország került fel a járványügyi szempontból biztonságosnak tekintett államok listájára: Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Kanada, Jordánia, Montenegró, Katar, Moldova és Szaúd-Arábia.

Az uniós tagországoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat az érintett országok állampolgárai esetében. Mindazonáltal a tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok a felelősek. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő, unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy arról összehangolt döntés születik.

Az uniós listán Albánia, Ausztrália, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Szerbia és Szingapúr is rajta van. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha a hasonló kínai lépés megtörténik. A Koszovóra és Tajvanra vonatkozó utazási korlátozásokat szintén fokozatosan fel kell oldani. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek