Ismét medvetámadás történt Erdélyben, súlyos sérültet szállítottak kórházba

Úgy tűnik, egyre súlyosabb problémát okoz Erdélyben a medvék felbukkanása. Korábban kétszer is hírt adtunk arról, hogy a romániai Predeal síterepén medvével találkoztak össze a síelők, akik szerencsére el tudtak menekülni a hatalmas állat elől. Vasárnap azonban súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg a székelyföldi Kápolnásfalu határában – közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A politikus beszámolója szerint az 53 éves férfi éppen a háziállatait és a villanypásztort ellenőrizte, amikor rátámadt a vadállat, amelynek következtében súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett. Az áldozatot megműtötték a csíkszeredai sürgősségi kórházban. Mint kiderült, a múlt héten ez volt a második medvetámadás Hargita megyében.

Péntek hajnalban Hidegkút határában támadt egy 54 éves pásztorra a medve. Az áldozat rendkívül súlyos mellkasi és koponyasérüléseket szenvedett, az orvosok hat órán át műtötték a csíkszeredai sürgősségi kórházban. Ugyancsak pénteken a Kolozs megyei Ördöngösfüzes és Cege közötti megyei úton gázolt el egy medvét egy autós. Csütörtökön Tusnádfürdőn tört be egy panzióba és egy kürtőskalácssütő és -árusító üzletbe a medve.

Egy ekkora állattal találkozás sajnos ritkán végződik szerencsésen - illusztrációForrás: Robert Balog/Pixabay

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken bejelentette: a tárca olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A miniszter egy interjúban elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni, ahogy a tűzoltók is teszik. A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket, és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. Az elmúlt öt évben viszont megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában, és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. 

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében – írja a delmagyar.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek