Ausztria leszállási tilalmat, Franciaország szigorítást hirdetett a Nagy-Britanniából érkezőknek

A brit utazókra szigorúbb korlátozások várnak Franciaországban az indiai mutáns miatt - írja a SchengenVisaInfo.com. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az Egyesült Királyság nem kerül a vörös listára, de lehet, hogy saját kategóriával fog rendelkezni. "Az indiai mutáns problémát jelent, és továbbra is magas készültségben maradunk a kérdést illetően, a brit hatóságokkal együttműködve" - mondta Le Drian.

Calais kikötője - az Unió és Nagy-Britannia határaForrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Az Egyesült Királyság egyes részein az indiai mutáns vált dominánssá, és a héten 160%-kal nőtt az esetek száma. Bolton, Bedford és Nyugat-London egyes részein nagy méretű tesztelési kampányt indítottak. Jelenleg a Franciaországba utazó briteknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, emellett egy egészségügyi nyilatkozatot is kell tölteniük, és hét napra karanténba kell vonulniuk, ahol újabb PCR-tesztet kell végezniük. (A Magyarországról érkezőknek szintén szükséges a teszt, de karanténkötelezettségük nincs.)

Franciaországban és az Egyesült Királyságban is színkódos rendszer működik az országok fertőzöttségi szintjének értékelésére. Nagy-Britannia Franciaországot a borostyánsárga kategóriába sorolta többek között Magyarország, Spanyolország és Németország mellett. Ez azt jelenti, hogy csak szükség esetén tanácsolják az utazást, a belépéshez negatív tesztre van szükség, tíz napra karanténba kell vonulni, a második és a nyolcadik napon tesztet kell végezni.

A francia kormány nyomkövető alkalmazása tartalmaz egy zöldigazolványt, amely igazolja, hogy tulajdonosa átesett a betegségen, megkapta az oltást, vagy negatívra tesztelték. Az igazolvánnyal sportesemények, fesztiválok és vidámparkok is látogathatók. Nagy-Britanniában az NHS hasonló alkalmazása tölti be ezt a funkciót.

Ausztria újra leszállási tilalmat vezet be

Ausztria az indiai koronavírus-mutáció szigetországi terjedése miatt június elsejétől ismét leszállási tilalmat vezet be a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeknek - írja az MTI. Ezen túlmenően Ausztria az Egyesült Királyságot is úgynevezett "virusmutációs területté" nyilvánította, ami azt jelenti, hogy - mint Brazília, India és a Dél-Afrikai Köztársaság esetében - csak rendkívül szigorú feltételekkel lehet beutazni az országba. Lényegében csak az ott dolgozó osztrák állampolgárok, illetve az ausztriai lakóhellyel rendelkezők léphetnek be, de ők is csak negatív PCR-teszttel, amelyre még a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak is szükségük van. Továbbá esetükben a karanténkötelezettség is életben marad.

A Brazíliából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező repülőgépekre vonatkozóan már január óta érvényben van a leszállási tilalom, India április végén került erre a listára. Az Egyesült Királyság vonatkozásában decembertől márciusig egyszer már érvényben volt - akkor a brit vírusmutáció miatt - a leszállási tilalom a repülőgépek számára, amelyet azonban március 21-én feloldottak. Ez a tilalom júniustól az indiai mutáció miatt - melyet különösen fertőzőként tartanak számon - újra életbe lép.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 398 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 642 138 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 384, az intenzív kezelésre szorulók 218-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményei következtében az elmúlt napon 4-en haltak meg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 551-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 624 549.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek