Idén is elmarad a spanyolok egyik leglátogatottabb rendezvénye

Pamplona városában idén is elmarad a hagyományos bikafuttatás, amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat részeként tartanak meg – jelentette be a város polgármestere egy hétfői sajtótájékoztatón.

A szoborcsoportot 2019-ben emelték a városbanForrás: Alberto Loyo / Shutterstock.com

"Sosem gondoltam, hogy ez megtörténhet" – fogalmazott a városvezető utalva arra, hogy két egymást követő évben is le kell mondani a több évszázados tradícióval bíró eseményt. Elmondása szerint a koronavírus-járvány miatt kényszerült e nehéz döntés meghozatalára. "Az egészség az első" – hangsúlyozta, és ígéretet tett arra, hogy 2022-ben "háromszoros" lelkesedéssel fogják megtartani a rendezvényt.

A bejelentés nem érte váratlanul sem a helyieket, sem a külföldi látogatókat, hiszem már jó ideje keringtek a hírek arról, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzetben lehetetlen lenne a megszokott módon megtartani a rendezvényt. A nyár közepi San Fermín-ünnepségek ugyanis több mint egy héten át éjjel-nappal tartó mulatozást jelentenek. Erre az időszakra az utcák, terek is szinte egyetlen nagy vendéglátóhellyé alakulnak és megtelnek emberekkel.

Az ünnep csúcsa minden reggel a bikafuttatás több ezer indulóval és hatalmas közönséggel, amely a kordonok mögül vagy az erkélyekről szurkol. Az eseményre legutóbb 2019-ben 521 ezer turista érkezett a 200 ezer lakosú Pamplonába, 44 százalékuk külföldről. Az ünnepségekre szánt 2,4 millió eurós költségvetésből 1,3 millió eurót már átcsoportosítottak más kulturális és szabadidős programok biztonságos megrendezésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek