Ilyen régi csónakot még nem találtak a Boden-tóban

A héten ásatás kezdődött egy nyolc méter hosszú (26 láb) ásós kenu helyreállítása a dél-németországi Bodeni-tó aljától.

A Boden-tó LindaunálForrás: reginasphotos/pixabay.com

Elkezdték kiemelni azt a körülbelül 4000 éves, 8 méter hosszú kenut, amit a Boden-tóban fedeztek fel a régészek még 2018-ban. A jármű, mely i. e. 2400-2300 körül készülhetett, eddig a legrégebbi, és az egyik legjobb állapotban megőrződött vízi jármű, amit a tóban találtak.

A kiemelés művelete ugyanakkor nem egyszerű, miután a fa, amiből készült, től puha és törékeny. Így valószínűleg nem is fogják tudni egyben felhozni a csónakot. A monoxylonnak nevezett kenut egy darab fatörzsből mélyítették ki, az elején vagy mindkét végén hegyes. Az őskorban ilyen járműveket használtak áruszállításra, horgászatra és közlekedésre, a lelet pedig további bizonyítéka annak, hogy az emberek már évezredek óta közlekednek a Boden-tavon.

Mint a szakértők hozzáteszik, miután akkoriban sokkal több erdő és lápos terület volt, viszont kevesebb szárazföldi út, a víz volt a legkézenfekvőbb választás az utazásra. A tóban valószínűleg még sok hasonló kenu található, melyek feltehetően szintén jó állapotban lesznek, miután az iszapban, a levegőtől elzárva pihennek - adja hírül a dw.com, ahol képek is láthatók a csónakról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek