Hat napos oszták zárlat és belgiumi szigorítások, így alakul a húsvét koronavírus idején

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Bécsben április 1-jétől 6-ig teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak teljes túlterhelését. A három tartomány napok óta kritikus járványügyi adatokat produkál, így nem fogják bírni a kórházak - olvasható a 24.hu oldalán.

A burgenlandi Rust városának utcái is kiürültekForrás: Shutterstock.com / richardHL

Ezzel egyidőben megszigorítják a határellenőrzéseket a cseh, a szlovák és magyar határon. Ez azt jelenti, hogy az ezekből az országokból érkező ingázóknak a belépéshez nem lesz elegendő a korábbi, egy hétig érvényes negatív koronavírus teszt, hanem heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat, hogy átjárhassanak a határon.

A tavaszi szünet utáni első hetet a tanulók még távoktatással kezdik, majd az iskolák nyitásakor mind a tanároknál, mind a diákoknál PCR-tesztet végeznek, hogy a kéthetes otthonlét után, nehogy bárki behurcolja a vírust a tanintézményekbe. A rövid, de szigorú zárlat után, április 7-én kinyithatnak majd az üzletek és a szolgáltatók, de látogatásukhoz kötelező lesz egy negatív koronavírus teszt felmutatása. A tesztkötelezettség alól csak a patikák és az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kapnak felmentést.

A miniszter nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, és lehetőleg kerüljék a rokonlátogatásokat húsvétkor. Nem zárta ki, hogy a keleti régióban életbe lépő szigorítások más tartományokra is kiterjedhetnek.

Belgiumban is szigorítják az intézkedéseket

A március 24-én bejelentett döntés alapján péntektől legalább négyhetes lezárást vezetnek be több ágazatban: ismét be kell zárniuk a kozmetikai és fodrászszalonoknak, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletek pedig csak előzetes egyeztetés alapján fogadhatnak vevőt. A házhozszállítás azonban továbbra is elérhető szolgáltatás.

Brüsszelben sem sétálgatnak túl sokanForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Az emberek a korábbihoz képest már csak négyfős csoportokban gyülekezhetnek a szabadban. Továbbá az ifjúsági táborok és a fakultatív foglakozások is csak a húsvéti szünet ideje alatt fogadhatnak résztvevőket, és nem többet mint 10 fő. Hétfőtől egészen április 2-ig az óvodákon kívül mindenfajta oktatási intézmény bezár.

A belga kormánynak az a célja ezekkel az intézkedésekkel, hogy visszaszorítsa a járvány terjedését annyira, hogy április 19-től az iskolákban visszaállhasson a normális tanrend. A távmunka azonban továbbra is kötelező lesz, és szigorúbb büntetéseket kaphatnak azok a munkahelyek, ahol ezt a szabályt nem tartják be - írták a Turizmus.com anyagában.

Negatív teszt és karanténkötelezettség sem kell

Szintén szerdán, március 24-én a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb tagja bejelentette, hogy negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába azok, akik már megkapták a szükséges védőoltásokat.

Lehet legközelebb ide már tervezhetünk utat, a niši vár bejárataForrás: Shutterstock / Készítette: Marko88

A tervek szerint a nyugat-balkáni ország csak akkor lesz ilyen formában megközelíthető, ha a látogató, legyen az állampolgár, vagy külföldi személy már megkapta valamelyik védőoltás mindkét adagját, illetve az AstraZeneca vakcinája esetében legalább az első dózist. Az ezt igazoló dokumentum felmutatásával a jövőben szabad lesz a belépés Szerbiába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek