Veszélyben van Európa utolsó, érintetlen folyója

Veszélyben van az utolsó vad folyó Európában. Egy nemzetközi kampány keretében felhívást intéztek az albán Vjosa megmentésére, amely tagadhatatlanul a vén kontinens utolsó olyan folyója, amely eddig mindenféle emberi beavatkozástól megmenekült – írja a siviaggia.it.

A folyó színe is árulkodik arról, hogy az emberek még nem vették birtokukbaForrás: CC BY-SA 3.0/Wikipedia

A Görögország északnyugati részén, a Píndosz hegységben eredő folyó 270 kilométeres útja során Albániában 190 kilométer hosszan kanyarog, majd végül az Otrantó-csatornába ömlik. A folyó által megtett területet Európa Kék Szívének nevezik, mert rendkívüli szépségű látványt nyújt a medret körülvevő, teljesen érintetlen part. Azonban a folyó most veszélyben van néhány olyan projekt miatt, amelyeknek az a célja, hogy vízerőműveket építsenek ezekere a vadregényes területekre.

Néhány éve hidroenergia-ipari nagyvállalatok különféle javaslatokkal pont ezt a természeti paradicsomot célozták meg, fenyegetve kontinensünk kevés ép, természeti területeinek egyikét.

A fenyegetés tudatában az albán állampolgárok, aktivisták, környezetvédők és sokan mások politikai támogatást kértek a Vjosa folyó Nemzeti Park létrehozásához, hogy tartósan megvédhessék a folyót az emberi beavatkozástól. A felhíváshoz tudósok és olyan hírességek is csatlakoztak, mint Leonardo di Caprio, hogy megmentsék a tájat a pusztítástól. A céljuk egy olyan terv elkészítése, amely ezen a területen erősíti az ökoturizmus lehetőségeit, ugyanakkor védi a folyó mentén élő fajok ezreit is.

Az albán hatóságok tavaly bejelentették a park létrehozásának szándékát és már készenlétbe is helyezték a folyó védelmére irányuló tervezeteket. A legnagyobb félelem mégis az, hogy az építési projektek veszik át az irányítást. Emiatt született meg a Vjosa Forever nemzetközi kampány, amelynek célja a szennyezetlen vízgyűjtő terület jövőjének megőrzése, és végül a folyó nemzeti parkjának létrehozása annak érdekében, hogy a jelenlegi állapotát megőrizhesse a jövőnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek