Három kilométeres hamufelhőt lövell ki magából Guatemala pusztító vulkánja

Két héttel ezelőtt észlelték a szeizmológusok a guatemalai Pacaya vulkán aktivitását, amely folyamatosan lávát és hamut lövellt magából, és már az első éjszaka során látványos felvételeket is készítettek róla, mint ahogy az EuroNews vidójában is látható:

A hétvége óta azonban még nagyobb aktivitással hívja fel magára a figyelmet. A helyi vulkanológiai és meteorológiai intézet hétfő reggel arról írt weboldalán, hogy a tűzhányó most már a 3400 méteres magasságba lövelli hamufelhőjét, a Volcanic Ash Advisory Centres (VAAC) szervezet szakértői pedig veszélyes lávafolyamokra és forró hamuesőre figyelmeztetnek.

Február 21-i, vasárnapi felvétel a vulkánrólForrás: AFP/Johan Ordonez

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakemberei által üzemeltetett weboldal folyamatosan szolgáltatja az adatokat a légkörben terjedő, repülést veszélyeztető vulkáni hamufelhőkről. A légterek használatának korlátozásról vagy lezárásáról is az ICAO ajánlásait figyelembe véve születnek döntések vulkáni működés esetén.

A 2552–2562 méter magas, bazaltos kőzetekből álló Pacaya a Guatemala déli részén húzódó Chiapasi-Sierra Madre hegységben található a fővárostól, Guatemalavárostól mintegy 30 km-re délre. A tűzhányó mintegy 23 ezer évvel ezelőtt tört ki először, de 1961 óta tartják számon aktív vulkánként. Három nappal korábban a tevékenységéről ezt a felvételt rögzítették:

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek