Korábban egy másik helyen állhattak Stonehenge sziklái

I. e. 3200 körül a walesi Preseli-hegységben található kőkorszaki földművesei monumentális emlékművet emeltek, melyhez a közeli kőbányából hoztak doleritet és granulitot. Ebből hatalmas oszlopokat faragtak, amelyeket a Nap járásához igazodva, nagy körben helyeztek el. Hogy pontosan mit jelentett ez a kör, az még mindig rejtély, egy új kutatásból azonban azt feltételezi, hogy több évszázaddal később leszármazottaik ezeket az óriási köveket elvitték, hogy az innen mintegy 200 kilométerre található Salisbury-síkságon állítsák fel újra, ahol a világ ma legismertebb őskori kőemléke áll: Stonehenge.

StonehengeForrás: Liz Doran-Burke/pixabay.com

A kutatók már korábban megállapították, hogy a Stonehenge kövei a Wales nyugati partvidékén található kőbányákból származhatnak, a radiokarbonos mérések azonban több évszázados különbséget mutattak a bányászat és a Stonehenge-i építkezések között. Eközben 2017-2018-ban feltárták a Waun Mawn nevű ősi emlékmű egy részét, melyhez egy Stonehenge-hez méreteiben is hasonló kör is tartozott, ugyanolyan tájolással, ám hiányzó kövekkel.

The Waun Mawn stone circle in the Preseli Hills in north Pembrokeshire, west Wales, during excavation in 2018, viewed from the north.

Közzétette: HT Nguyen – 2021. február 11., csütörtök

A kutatók becslései szerint ezt a műemléket i. e. 3400 és 3200 között emelték, majd 300 vagy 400 évvel később eltávolították, körülbelül akkor, amikor megkezdődtek az első építkezések Stonehenge-ben. A tudósok úgy vélik, Waun Mawn szétszedése és Stonehenge felépítése egy nagyobb vándorlásnak volt része, melynek keretében az emberek a Preseli-dombokról a Salisbury-síkságra költöztek. Ezt támasztják alá a Stonehenge-ben talált emberi és állati maradványok is, melyek arra utalnak, hogy korábban a tengerparton éltek.

Ugyanakkor a radiokarbonos mérések és pollenelemzések arra utalnak, hogy a Waun Mawn-kör felszámolása idején a Preseli-hegységben véget ért a mezőgazdasági termelés és megszűnt az emberi tevékenység, bár a kutatók azt nem tudják, miért mentek el innen a lakosok. Úgy vélik, az elvándorlók azért helyezték át a köveket, hogy szimbolikusan kapcsolatban maradhassanak a múltjukkal - vagy az őseikkel, akiknek felhatalmazására szükségük volt ahhoz, hogy új életet kezdhessenek egy új helyen - írja a sciencemag.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek