Hangszerré alakított emberi combcsontra bukkantak Stonehenge-nél

A Bristoli Egyetem régészei ereklyeként őrzött emberi maradványokra bukkantak a bronzkorból, a felfedezése rávilágít arra, hogyan emlékeztek meg az elhunytakról 4500 éve - adja hírül az MTI.

Forrás: Udit Kapoor/commons.wikimedia.org

"Még a modern világi társadalmakban is különösen nagy erővel ruházzák fel az emberi maradványokat, és úgy tűnik, ez a bronzkori emberre is igaz volt" - mondta Thomas Booth, az egyetem munkatársa. "Ugyanakkor ma elképzelhetetlenül hátborzongatónak tűnik, ahogyan a halált kezelték, és amilyen kapcsolatban álltak vele abban a korban" - tette hozzá.

A felfedezést a Stonehenge közelében lévő Wilsfordban tették, a vésett és polírozott eszközöket más tárgyak, például kő- és bronzbalták, egy csontból készült tál és egy agyar mellett találták. A leletek korát rádiókarbonos és röntgensugaras eljárásokkal határozták meg.

"Bár az emberi csonttöredékeket a sírokba is eltemették az elhunyt mellé, az élők otthonaiban is tartottak belőlük a padló alá temetve vagy éppen kiállítva. Ez arra utal, hogy a bronzkori ember nem tekintett olyan rémülettel vagy undorral a maradványokra, mint a ma embere" - mondta Joanna Brück szakértő.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek