Vírushelyzet Európában - Engedélyezték a vakcinát

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagának forgalomba hozatalát. Ez a koronavírus elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban - adja hírül az MTI.

Kamion érkezik a Pfizer belgiumi Puursban található gyáráhozForrás: BELGA via AFP/FOTODP.be/David Pintens

Az oltóanyag mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

A bizottság további oltóanyagokat fog jóváhagyni, amennyiben a gyógyszerfelügyeleti ügynökség hatékonynak és biztonságosnak találja őket. A következő a Moderna amerikai gyógyszeripari cég vakcinája lesz január első hetében.

Az oltóanyagot a következő hónapokban heti rendszerességgel szállítják majd. Az előre megrendelt 200 millió dózis uniós tagállamok közötti szétosztását a tervek szerint 2021 szeptemberére fejezik be.

Luxemburgban karácsony után szigorítják a korlátozó intézkedéseket

Luxemburgban december 26-tól szigorítják a korlátozó intézkedéseket, többek között bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, meghosszabbítják a kijárási tilalom időtartamát, valamint az iskoláknak is zárva kell maradniuk, legalább január 10-ig. Az új intézkedések értelmében a kijárási tilalom december 26-tól, este 9 és reggel 6 között lesz érvényben, a háztartások maximum két vendéget fogadhatnak egyszerre. A nem alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek mellett bezárnak a vendéglátó egységek, a fodrászatok is, valamint a sportcentrumok is.

A kormány az előírásokat megszegők pénzbüntetését megduplázta, a szabálysértőket akár 300 euró kifizetésre is kötelezhetik a hatóságok. A valamivel több mint félmillió lakost számló nagyhercegségben a múlt héten napi átlagban 91 új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. Az országban a vírus helyi megjelenése óta több mint 44 ezer ember kapta el a Covid-19 betegséget, és 450-en haltak bele a fertőzésbe.

Nagy-Britannia és Franciaország között szünetel a teherforgalom 

A brit kormány "minden szinten kapcsolatba lépett" Párizzsal annak érdekében, hogy minél hamarabb megindulhasson a teherforgalom az angliai Dover és a franciaországi Calais között - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hangsúlyozta azt is, hogy meghaladta a félmilliót a koronavírus-vakcina első dózisával beoltottak száma az Egyesült Királyságban.

A francia hatóságok hétfőn nulla órától nem fogadják a brit oldalról érkező teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A zárlat nyomán a Nagy-Britannia felé irányuló forgalom is jórészt leállt, mivel a doveri kikötő és a Csatorna-alagút angliai vasúti terminálja nem működik.

Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette: telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki biztosította őt arról, hogy "néhány órán belül" szeretné megoldani a helyzetet. A máris tapasztalható felvásárlási hullámra utalva a brit kormányfő kijelentette: a brit áruházak beszállítói hálózata "robusztus", és mindenki a megszokott módon vásárolhat továbbra is.

A doveri kikötőnél tábla figyelmezteti a közlekedőket arra, hogy a francia határ zárvaForrás: AFP/William Edwards

Spanyolországban továbbra is gyorsul a fertőzés terjedése

Spanyolországban továbbra is gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, százezer emberből átlagosan 224-en fertőzöttek, egy hete számuk még 193 volt - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatásából. A szaktárca napi összefoglalója szerint az utóbbi egy napon több mint kétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, péntek óta több mint 22 ezerrel emelkedett a regisztrált esetszám. A járvány kezdete óta kiszűrt fertőzöttek száma már meghaladta az 1,8 milliót.

Az elmúlt egy hétben 565 halálos áldozatot követelt a koronavírus, amely több mint 49 ezer ember halálához járult hozzá idén. A dél-európai országban december 12-e és 17-e között több mint 950 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, 8,3 százalékuk mutatott pozitív eredményt.

Spanyolország is csatlakozott azon országokhoz, amely korlátozza a beutazást a koronavírus új változatának angliai megjelenése miatt. Keddtől csak a spanyol állampolgárok, vagy az országban bejelentett lakcímmel rendelkező külföldiek léphetnek be Nagy-Britanniából. Emellett megerősítik az ellenőrzést a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár határátkelőhelyén, miután a Spanyolországba ékelt területen is azonosították az új vírusmutációt. A spanyol áruszállítók szövetsége (CETM) közölte: hét- és tízezer közötti spanyol kamion vesztegel a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek