Közlekedési káosz tört ki az Egyesült Királyságban az új koronavírus-változat terjedése okán bevezetett korlátozások miatt

Az MTI hírei szerint mivel még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírus-törzset, ezért volt szükség a vasárnap életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett. Már szombaton kaotikus és zsúfolt jelenetek zajlottak a londoni közlekedési csomópontokban, miközben kétségbeesett emberek próbáltak hazajutni, az egyik napról a másikra meghozott, új korlátozások hatályba lépése előtt. Azóta rendőrök cirkálnak a közlekedési csomópontokban. 

Tegnap óta aktívan jelen van a rendőrség a pályaudvarokonForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Hasan Esen

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed. Ezt követte a szombati bejelentés, amely szerint Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében életbe lépett a legszigorúbb, negyedik fokozatú járványkészültségi állapot.

Emiatt döntött úgy egyre több ország is, hogy nem enged területére utasszállító repülőgépet az Egyesült Királyságból.

A kormány a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken törölte a karácsonyi időszakra korábban tervezett enyhítéseket. Grant Shapps közlekedési miniszter vasárnap közleményben kérte ezen térségek lakóit, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás. Szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak. 

Tömegek próbáltak hazajutni a Pancras nemzetközi vasútállomáson LondonbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Hasan Esen

Az Evening Standard cikke szerint mostanra extra rendőri egységek települtek a londoni közlekedési csomópontokba, hogy megállítsák a nem alapvető szintű utazókat. Ők a vasútállomásokon, illetve London és Délkelet-Anglia minden fontosabb közlekedési csomópontjában jelen vannak. Arra kaptak utasítást, hogy kérdezzék meg az utasokat az utazási terveikről, és emlékeztessék őket a kormány 4-es szintű korlátozásaira, miszerint az embereknek otthon kell maradniuk, és csak az alapvető utazásokhoz szabad tömegközlekedést igénybe venniük. Akiknek utazniuk kell, azokat figyelmeztetik, hogy viseljenek arcmaszkot, kivéve, ha mentességet élveznek, és a lehetőségek szerint figyeljenek a társadalmi távolságtartásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek