Augustus császár mauzóleuma márciustól ismét látogatható

  Több évtizedes elhanyagolás után helyreállították az ókori Róma egyik legfontosabb műemlékét, az első császár Augustus mauzóleumát, és jövő év elején újra megnyílik – írja a Reuters a városvezető pénteki bejelentése alapján.

  Forrás: AFP/Filippo Monteforte

  A világ legnagyobb köralakú sírjaként számon tartott műemléket i.e. 28-ban építették a Tiberis folyó partja közelében, Augustus és örökösei, köztük Tiberius, Caligula és Claudius császárok maradványainak elhelyezésére. A 87 méteres átmérőjű, 45 méter magas építményt az elmúlt évszázadok alatt különböző célokra hasznosították, volt erőd, használták függőkertként, de bikaviadalokat is tartottak benne. 

  Forrás: AFP/Filippo Monteforte

  A 20. század elején színházat és hangversenytermet alakítottak ki benne, de Mussolini fasiszta diktátor az 1930-as években ezt leromboltatta. A műemlék állapota a második világháború óta folyamatosan romlott, majd Róma polgármestere 2017-ben jelentette be, hogy elkezdik a mauzóleum felújítását.

  Forrás: AFP/Filippo Monteforte

  Augustus császár uralma alatt a Római Birodalom virágázását élte: nagy áldozatok árán ugyan, de számos hódítással büszkélkedhetett, a tartományok és Itália gazdasága töretlenül fejlődött, megindult a birodalom romanizációja. Három vízvezeték épült a város ellátására, elkészült az eredeti Pantheon és Augustus mauzóleuma. A legfrissebb hírek szerint pedig utóbbiban a látogatás április 21-ig, vagyis Róma alapításának évfordulójáig ingyenes lesz.

  Forrás: AFP/Filippo Monteforte

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek