Szerbiában bezárhatják az iskolákat, Franciaországban nyitnak az üzletek

  Bezárhatják az iskolákat és az óvodákat Szerbiában, miután egy nap alatt megközelítette a hétezret az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az országban. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán újra összeül, és a kormány a szakértők javaslatai alapján újabb korlátozásokat vezethet be. Az eddigi intézkedések, a vendéglátóhelyek, színházak és mozik nyitvatartásának lerövidítése egyelőre nem hozott látható eredményt, egyre növekszik az új fertőzöttek száma - derül ki az MTI híréből.

  Belgrádban a kávézók este 6-ig tarthatnak nyitva, de nem sokan ücsörögnek a teraszokonForrás: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

  A regisztrált fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 6842-vel 133 029-re, Koszovóban 609-cel 35 549-re, Észak-Macedóniában 1039-cel 56 169-re, Montenegróban 570-nel 32 188-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1186-tal 81 739-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 37-tel 1274-re, Koszovóban 13-mal 939-re, Észak-Macedóniában 15-tel 1561-re, Montenegróban hattal 450-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 52-vel 2394-re nőtt.

  Franciaországban nyitnak az üzletek

  Az október 30-án bezárt üzletek újranyitásával szombaton megkezdődik a korlátozások fokozatos feloldása, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány. Az istentiszteletek is megtarthatók maximum harminc ember részvételével, miután a járvány második hulláma túl van a tetőzésen.

  Az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat - amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi - december 15-én szünteti meg a kormány, de aznap este 9 órától reggel 7 óráig éjszakai kijárási tilalom lép életbe január 20-ig. December 24. és 31. között az év végi ünnepekre való tekintettel nem lesz kijárási korlátozás az esti órákban sem, tilos lesz viszont nagyobb rendezvényeket szervezni. A színházak, a mozik és a múzeumok december 15-én megnyithatnak, a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek megnyitásának dátumáról viszont csak januárban születhet döntés.

  A középiskolákban január 20-tól már nem csak kis csoportokban, hanem teljes osztályokkal folytatódhat a tanítás, az egyetemek két héttel később nyithatnak újra. Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint a járványban elhunytak száma elérte az 50 ezret. Az elmúlt 24 órában a számuk 458-cal 50 237-re emelkedett, közülük több mint 30 ezren tavasszal hunytak el.

  Jóllehet a járványügyi mutatók már egy hete csökkenek, a normál kerékvágásba való visszatéréshez az államfő szerint 5 ezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500 és 3000 közé a súlyos betegek számának. Kedden pedig még 9155 új esetet tártak fel a hatóságok, a kórházakban 30 622 fertőzöttet ápoltak, ami 859-cel kevesebb, mint hétfőn. Az intenzív osztályokon 4289 súlyos beteg feküdt, számuk 165-tel csökkent az elmúlt 24 órában.

  "Ha nem akarunk holnap egy harmadik hullámot, még elővigyázatosabbnak kell lennünk. Vigyázzunk a hozzátartozóinkra, különösen a veszélyeztetettekre azzal, hogy viseljük a maszkot, még otthon is, amikor barátokkal vagy olyan rokonokkal vagyunk együtt, akik nem velünk egy lakásban laknak!" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Az elnök elmondta: a védőoltás "december végétől, január elejétől" rendelkezésre fog állni a legveszélyeztetettebbeknek, de nem lesz kötelező beadatni.

  A sípályák nem nyithatnak meg az év végi ünnepekre, várhatóan januártól lehet csak síelni a francia síparadicsomokban, a vendéglátóhelyek továbbra is nyitva tartanak.

  A párizsi Champs-ElyséesForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Shinya Yamada

  Svájci válságstáb: kéthetente felével csökken a fertőzöttek száma

  Kéthetente felével csökken a koronavírussal fertőzöttek száma Svájcban, a kórházak ugyanakkor továbbra is leterheltek - közölte Martin Ackermann, az alpesi ország járványellenes tudományos válságstábjának elnöke. "Az első mérföldkövet elértük" - hangoztatta Ackermann. Mint mondta, ha ez a tendencia fennmarad, akkor sokat érhetnek el, a többi között nagyobb kapacitások fognak rendelkezésre állni a kontaktkeresésre, illetve a kórházakban is.

  A járvány lassulását jelzi a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) alakulása is. Svájcban jelenleg a reprodukciós ráta valamivel alacsonyabb 0,8-nál. Ez azt jelenti, minden száz fertőzött átlagosan kevesebb mint 80 embernek adja át a kórokozót.

  Ackermann hangsúlyozta, hogy különösen a hideg hónapokra tekintettel fontos, hogy a fertőzöttek száma apadjon. "Az időjárás kihatással van az esetszám alakulására. Minél rosszabb az idő, annál rosszabbul állunk az új fertőzéseket illetően" - húzta alá.

  A svájci egészségügyi hivatal (BAG) folyamatosan vizsgálja, hogy módosítani kell-e az ország járványügyi stratégiáját. Mint mondta, ide tartozik a karantén hosszának meghatározása, illetve a tömeges tesztelés elrendelése is, ahogy azt külföldön több helyen is bevezették.

  Rudolf Hauri svájci tisztifőorvos a közelgő ünnepekre tekintettel aggodalmát fejezte ki, hogy lazul a járványügyi előírások követésének fegyelme. Nehezményezte azt is, hogy még mindig túl keveset tesztelnek. Mint mondta, a pozitív eredmények magas száma (22,2 százalék) arra utal, hogy közelről sem minden esetet találnak meg.

  Az utóbbi 24 órában a BAG 4241 új fertőzöttet regisztrált Svájcban és Liechtensteinben és 142-vel nőtt a halálos áldozatok száma. A 8,5 millió Svájcban 304 593 fertőzöttet azonosítottak a járvány kitörése óta, akik közül 4277-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 211 500.

  Spanyolországban az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatnak elsőként védőoltást

  Az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatnak majd elsőként koronavírus-elleni védőoltást. Három oltási szakaszra osztották a jövő évet, az első rész, attól függően, hogy lesz-e már elérhető oltóanyag, januártól márciusig fog tartani. Ebben az időszakban 2,5 millióan kaphatják meg az ingyenes vakcinát, amelyből várhatóan kezdetben korlátozott mennyiség áll majd rendelkezésre.

  Az első körbe tartoznak a szociális intézmények fogyatékkal élő ellátottjai és az ott dolgozók is, sorban őket követi az összes egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó, valamint a nem intézményben ápolt, folyamatos ápolásra szoruló fogyatékkal élők.

  Az oltások második szakaszát április és június között tervezi megvalósítani a kormány, de a közzétett dokumentumból nem derül ki, hogy ez pontosan mely társadalmi csoportokat érint. Salvador Illa elmondta: az ismertetett sorrendet "tudományos, etikai, jogi és gazdasági" szempontokat figyelembe véve állították fel. A legkiszolgáltatottabbaktól kezdve sorban haladva mindenki hozzájuthat a védőoltáshoz, amelyből az ország mind a 47 millió lakosa számára jut elegendő 2021-ben - hangsúlyozta, hozzátéve: az Európai Unió által kötött előszerződések alapján már 140 millió adag vakcinára számíthatnak.

  Giuseppe Verdi La Traviata című műsorának próbáján negyedház volt a barcelonai Liceu NagyszínházbanForrás: AFP/Lluis Gene

  Az oltási programot úgynevezett gyógyszerfelügyeleti terv is kíséri, amellyel nyomon követik a beadott vakcinák hatékonyságát. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta egymillió 594 ezer fertőzöttet regisztráltak, számuk 12 ezerrel nőtt hétfő óta, amelyből 4500 esetet az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. A fertőzés eddig 43668 ember halálához járult hozzá, 1232-en az elmúlt egy hétben hunytak el. Százezer emberből 362-en fertőzöttek átlagosan országszerte, két héttel ezelőtt ez a szám még 525 volt, ami a fertőzés terjedésének stabil csökkenését mutatja.

  A dél-európai országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.
  Spanyolország hétfő óta egy negatív PCR-tesztet kér a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!