Lengyelország újra megtiltja a légi kapcsolatot több országgal is

Lengyelország a koronavírus-járvány terjedése miatt ismét összeállította a korábban időlegesen megszüntetett listát azokról az országokról, amelyekkel megtiltja a légiközlekedési kapcsolatot - adja hírül az MTI.

Sétálók KrakkóbanForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Az összeköttetéseket Varsó március közepén, a Covid-járvány elején szüntette meg, a tilalmat azonban az európai uniós országokkal szemben és néhány más irányban június 16-ról 17-re virradó éjjel feloldotta. A lengyel LOT légitársaság július 2-án újította fel járatait Kanada, Japán és néhány más ázsiai ország viszonylatában.

A mostani új helyzetben, amikor a vírus terjedése felgyorsulni látszik, Lengyelország ismét korlátozásokat vezet be a légi közlekedés terén, így betiltja a légi összeköttetést Brazília, az Egyesült Államok, Gibraltár, Izrael, India, Spanyolország, Kazahsztán, Líbia, Libanon, Makedónia, Málta, Namíbia, Örményország, Paraguay és Románia viszonylatában. Oroszország viszont, amely korábban rajta volt a tiltó listán, ezúttal nem került fel rá.

Németországban megszakítják a járványlassító korlátozások visszavonását, és több területen további szigorításokat vezetnek be, miközben igyekeznek egységesíteni a tartományonként eltérő fertőzésvédelmi szabályozást. Így például a tömegrendezvényeket tilalmát legalább az év végéig fenntartják, és 50 eurós (17 ezer forint) alsó határt írnak elő a maszkviselési szabályok megsértésének büntetésére.

A nézők előtt tartott országos szintű sportrendezvények, mérkőzések, versenyek újraindításának mérlegelésére felállítanak egy kormányközi munkacsoportot, amely október végéig dolgozhat ki javaslatokat. Ezzel eldőlt, hogy a következő idény is zárt kapuk mögött zajló mérkőzésekkel indul a korábban fordulónként nézők százezreit vonzó labdarúgó-bajnokság.

Vonatra szállók MünchenbenForrás: AFP/Christof Stache

Arról is döntöttek, hogy a nyári turistaszezon végével, szeptember 15-vel már nem tesztelik ingyen azokat, akik járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országból térnek haza, de jobban ellenőrzik a karanténszabályok betartását.

A kockázatosnak minősített térségekből hazatérőkre új szabályt vezetnek be, amely szerint a kötelező házi karantén alatt legkorábban az ötödik napon készíttethetnek tesztet. Ha ennek eredménye negatív, akkor mentesülnek a karantén alól. Ezzel az előírással a röviddel a hazautazás előtt, vagy a hazaúton történt fertőzéseket próbálják kiszűrni.

Németországban július vége óta az 500 körüli szintről az 1500 körüli szintre emelkedett a fertőzöttek napi száma. Ugyanakkor az április eleji időszakhoz képest nagyjából a felére - 2,7 százalékról 1,3 százalékra - csökkent az intenzív kórházi ellátásra szorulók aránya, a betegséggel összefüggésbe hozott halálesetek száma pedig az április eleji napokban regisztrált 250 körülinek a töredékére, napi 4-5-re süllyedt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 1507 fertőzést regisztráltak, így a járvány kezdete óta 237 936 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A halálesetek száma öttel emelkedett, 9285-re. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

Kölni hétköznapokForrás: NurPhoto via AFP/Ying Tang

Franciaország igazságtalannak tartja, hogy Nagy-Britannia után Belgium és Németország is utazási korlátozásokat léptetett életbe a Riviérával szemben. A német külügyminisztérium hétfőn adott ki utazási figyelmeztetést a francia Riviérára és Párizs térségére. A tárca óva intett a nem szükséges, turisztikai utaktól a francia fővárosba és a déli Provence-Alpes-Cote-d'Azur régióba, amely magába foglalja Marseille és Nizza városát is.

Ezek a térségek szintén felkerültek a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt területek listájára, ami azt jelenti, hogy az innen visszatérőknek teszteltetniük kell magukat. Az eredmény elkészültéig az érintetteknek otthoni karanténban kell maradniuk.

Belgium szerdán sorolt vörös zónába Párizs mellett több francia megyét, köztük a francia Riviéra két megyéjét, Bouches-du-Rhone-t és Alpes-Maritimes-et, Nagy-Britannia pedig augusztus közepe óta kötelez 14 napos otthoni karanténra minden Franciaországból érkező utazót.

Dél-Franciaországban a német döntés váltotta ki a legnagyobb nyugtalanságot, ugyanis a németek évente átlagosan 5 millió vendégéjszakát töltenek évente a francia Riviérán.

A francia Riviérán is kötelező a maszkForrás: AFP/Valery Hache

Marseille-ben és Nizzában szerdától már minden közterületen kötelező a maszkviselés, s a bárok, éttermek, kávéházak és élelmiszerboltok este 11 óra és reggel 6 óra között zárva tartanak. Az intézkedések szeptember 30-ig vannak érvényben. A francia kormány a déli Bouches-du-Rhone megyét már augusztus közepén vörös zónának nyilvánította. Itt ugyanis 100 ezer lakosra 177 fertőzött jut, miközben az országos arány 33.

A riasztási küszöb 50, a prefektúrák ezen arány elérésekor rendelhetnek el korlátozó intézkedéseket.
A francia Riviéra Párizs után Franciaországnak a külföldi turisták által leglátogatottabb helyszíne, a koronavírus-járványt megelőzően az országba érkező külföldiek negyven százalékát fogadta, idén azonban a nyaralók jelentős többsége hazai turista.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek