Megváltoztatták Norvégia fertőzöttségi besorolását

  Pénteki hatállyal változtatták sárgáról zöldre Norvégia koronavírus-fertőzés miatt meghatározott besorolását, miután az ország mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak - adja hírül az MTI.

  Oslói kompról élvezik az emberek a kilátástForrás: AFP/Odd Andersen

  A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet a vírushelyzet súlyossága alapján három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

  Azok az országok, ahol a fertőzöttség mértéke súlyos, piros jelzést kaptak, ahol a járványhelyzet kevésbé súlyos, ott a sárga jelzés van érvényben, azok a területek pedig, ahol a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a zöld kategóriába esnek. 

  Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra. A zöld jelzésű országokból kontroll nélkül lehet belépni, de a sárga vagy piros jelzésű országokból érkezőkre már a határon egészségügyi ellenőrzés vár, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól akkor mentesülhetnek, ha a megelőző 5 napból két negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni, melyek 48 óra időeltéréssel készültek.

  A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgárok az első negatív koronavírustesztet követően elhagyhatják a karantént, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

  A sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be hazánkba, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országokból viszont nincs lehetőség a belépésre. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, és a járványügyi helyzetnek megfelelően módosítják.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!