Két országot sorolt át a tisztifőorvos új kategóriába: Portugáliába már utazhatunk

A járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátozásokhoz kapcsolódóan két ország besorolásán módosított szombaton. Pirosból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárgáról zöld besorolásúra módosult Portugália – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye alapján.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség és a bizonyos országokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak. A cél még mindig az, hogy a vírus behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását megakadályozzák, és a további szigorítások, korlátozások elkerülhetőek legyenek. 

A koronavírus-járvány súlyossága szempontjából az európai országok besorolását mutató térkép a 2020. július 18-án közreadott adatok alapjánForrás: Travelo

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból hazaérkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek