Elsüllyedt civilizáció nyomait találták meg Ausztrália partjainál

Amikor az emberek 65 000 évvel ezelőtt megérkeztek Ausztráliába, a tengerszint mintegy 80 méterrel alacsonyabb volt, mint manapság, és a globális lehűléssel még tovább csökkent, ahogy beköszöntött a legutóbbi jégkorszak, mely mintegy 20.000 évvel ezelőtt tetőzött, a tenger szintje akkor 130 m-rel alacsonyabb volt a jelenleginél - derül ki a theconversation.com cikkéből.

Ausztrália, Karratha partjai - illusztrációForrás: Matt Deakin/shutterstock.com

A Föld 18 000 évvel ezelőtt kezdett újra felmelegedni, ezzel párhuzamosan a tengerszint-emelkedés 2,12 millió négyzetkilométernyi területet elárasztott az Ausztrália körüli kontinentális talapzaton.

Az elmúlt négy évben az ausztrál Kutatási Tanács által finanszírozott Deep History of Sea Country Projektben régészek, a sziklaművészet szakértői, geomorfológusok, geológusok, pilóták és búvárok működtek együtt a Murujuga Aboriginal Corporation-nel a Pilbara régió partjainál.

Navigációs és földtani térképeket vizsgáltak meg, mielőtt lézerszkennerekkel és nagy felbontású szonárral felmérték volna a tengerfenéket. A kutatás során két régészeti lelőhelyet is találtak a Dampier-szigetcsoportban. Az első a Bruguieres-foknál található, és több száz kőműtárgy rejtőzik benne, köztük mozsarak és malomkövek, 2,4 méterrel a tengerfenék alatt.

A második helyen, a Flying Foam Passage-ban szintén emberi tevékenység nyomait fedezték fel, amely egy elsüllyedt édesvíz-forrás köré épült, és most a tenger szintje alatt körülbelül 14 méterre található. Itt legalább egy, bizonyíthatóan kőmegmunkálásra használt szerszámot találtak, amely helyi alapanyagból készült.

A környezeti adatok és a radiokarbonos meghatározások szerint ezek a települések már 7000 évesnél régebbiek voltak, amikor elmerültek a tengerben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek