Van, ahol továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány

Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Lisszabon belvárosaForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz videokapcsolaton keresztül szólalt fel az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának ülésén, és leszögezte, a világjárvány vége után nem lenne szabad visszatérni a korábbi állapotba, a világnak "új normalitást" kellene kialakítania, tisztességesebb, zöldebb körülményeket teremtve. Az utóbbi 24 órában 135 180 új esetet regisztráltak, ebből mintegy 20 ezret Európában.

Ismét kijárási korlátozások Portugáliában

A portugál fővárosban és környékén ismét kijárási korlátozások lépnek életbe, miután újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. Lisszabonban és térségében összesen 19 városrészben, illetve településen július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie. Lisszabon központja nincs az érintett negyedek között.

Jelenleg Lisszabon és környéke a leginkább fertőzött régió Portugáliában. Az Ibériai-félsziget nyugati felén fekvő országban a hivatalos adatok szerint eddig több mint 40 ezren kapták el a Covid-19-betegséget, s a halálos áldozatok száma mostanra meghaladja az 1500 főt.

Olaszországban hullámzó ütem jellemzi a járványt

Olaszországban csütörtök este 34 új halálos áldozatról és 296 új fertőzöttről adott ki jelentést az egészségügyi minisztérium. Az utóbbi adat a legmagasabb ezen a héten.

A járvány február 21-i megjelenése óta az összes regisztrált fertőzöttek száma 239 706, a betegségben 34 678-an hunytak el. Az újonnan fertőzöttek nagyobb része lombardiai, vagyis a járvány gócpontjából származik. Ez ott a napi új esetek megduplázódását jelenti.

Csütörtökön országszerte 18 303 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 352-vel kevesebb, mint az előző nap. Döntő többségük otthoni karantéban van, és nincsenek tünetei.

Turista a római CapitoliumonForrás: AFP/Filippo Monteforte

Törökországban továbbra is napi 1400 felett az új fertőzések száma

Törökországban az előző napi 1492 után csütörtökön 1458-cal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 193 115-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de azóta ismét felszökött.

Csütörtökön az előző napnál hárommal kevesebben, 21-en vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5046-ra emelkedett.
Az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nőtt, az előbbi 914-ről 941-re, az utóbbi 356-ról 369-re.

A gyógyultak száma 1472-vel 165 706-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladja meg az új esetek számát. A 83 milliós országban eddig mintegy 3,14 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.

A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét is, az Iránnal közös átkelőhelyek zárva maradtak - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek