Veszélybe került Erdély természeti gyöngyszeme

Drasztikus romlás észlelhető Erdély közkedvelt látványosságánál, a Szent Anna-tónál. A szakemberek arról számoltak be, hogy zöld, habzó és bűzös pocsolyává válhat Erdély természeti kincse. A természetvédelmi és turisztikai problémát mihamarabb orvosolni kell - olvasható a Székelyhon.ro oldalán.

Légi felvétel a Szent Anna-tórólForrás: Shutterstock / Calin Stan

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kutatóival és egy tusnádfürdői biológus közreműködésével az elmúlt években részletesen kutatták a tó vizének rohamos romlását. Mint mondják, a tóról készült felvételeken jól látszik, hogy tíz évvel ezelőtt még áttetsző, kék színe volt a vizének, ez az utóbbi években zöld színűre változott.

Ennek oka a tó algaösszetételének gyökeres megváltozása: bizonyos egysejtű algák nagy mértékben elszaporodtak a tóban. A probléma forrását valójában egy invazív halfaj, az ezüstkárász felbukkanása okozta, amely közel tíz éve jelent meg a tó élővilágában, és azóta jelentősen megnőtt az egyedek száma. Ezek a halak azokkal a rákocskákkal táplálkoznak, amik korábban kordában tartották az algák elterjedését - írja a Székelyhon.ro.

A tó vizének átlátszósága mára már a legrosszabb kategóriába sorolható, ezen felül egy kellemetlen habzás is megfigyelhető a tó felszínén.  

A gyakorlati megoldás a korábban említett halfaj mihamarabbi eltávolítása lenne. Ennek érdekében még az idén tesznek lépéseket a szakemberek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek