Kétezer éves építményre leltek a világ egyik legismertebb városa alatt

A kétezeréves maradványokat Jeruzsálemben, a Siratófal melletti mellékhelyiségek területe alatt találták, ahol korábban szegények ingyenkonyhája működött. A helyiségeket évszázadok óta elrejtette egy nagy, 1400 éves bizánci, majd egy helyére lépő korai iszlám, Omajjád korból származó épület, annak is fehér mozaikpadlója.

Lenyűgöző felfedezésForrás: AFP/Menahem Kahana

Az ásatás egyik vezetője szerint az alapkőzetből kézi szerszámokkal, vaskalapáccsal vájták ki a három, meglehetősen tágas helyiséget, melyet a területen találtak. Bár a három szoba és a közöttük elterülő udvar rendeltetése még nem teljesen világos, a szakemberek szerint alagsori kamra, lakóhely vagy akár rejtekhely is lehetett - közölték a Jpost.com oldalán megjelent cikkben.

De a központi elhelyezkedés és a Szentély alig harminc méteres közelsége miatt, a régész azt sem zárta ki, hogy egy nagyobb középület alagsori része lehetett a most megtalált kőemlék. A három helyiség közül az egyik egy körülbelül 2,5 méterszer 4 méteres, a következő egy 2,5 méterszer 2,5 méteres szoba, míg a harmadikat még nem tárták fel teljesen.

Érdekesség, hogy a helyiségek között szinteltolások és lépcsők vannak, illetve ebből a korból eddig rituális fürdőnek, vagyis mikvének vagy sziklasírnak készült kőbe vájt építményeket fedeztek fel, de lakóhelyiséget még nem. Sziklasír pedig még a hasonlóságok ellenére sem lehet, mivel a zsidó vallás tiltja a temetkezést a lakott területeken, ez a feltárás pedig a város belsejében van. A szobákban a polcokat és a tárolófülkéket is az alapkőzetbe csiszolták, csakúgy mint az ajtókat tartó tokokat és a lámpásoknak szolgáló mélyedéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek