Itt vannak a friss feltételek, amelyek szerint Horvátországba utazhatunk

A Horvát Közegészségügyi Intézet a következő, Horvátországba történő beutazásra vonatkozó szabályokat és rendelkezéseket hozta, melyek tegnap, 2020. május 11-én lépnek életbe.
Amennyiben a külföldi állampolgárok és családtagjaik személyes vagy üzleti okokból kívánnak beutazni Horvátországba, az alábbi feltételeknek kell megfelelniük.

Dubrovnik, az egyik legnépszerűbb horvát úti cél is kong még az ürességtőlForrás: Ivan Ivankovic/Pixabay

Személyes okonak számít, ha a beutazó megfelelő dokumentumokkal alá tudja támasztani, hogy rendelkezik Horvátországban ingatlannal vagy hajóval (lízing szerződésre i vonatkozik) vagy temetésre érkezik és azt szintén megfelelő dokumentumokkal alá is tudja támasztani. Amennyiben ezen feltételek egyikének megfelel, beléphet a Horvát Köztársaság területére. 

Az üzleti utazást is megfelelő dokumentumokkal kell alátámasztani, mely szerint az illető rendelkezik horvát gazdasági alany által kiadott meghívóval, vagy üzleti találkozóra szóló meghívóval, illetve hogy beutazása horvát gazdasági alany érdekéhez fűződik. Amennyiben más, nem előrelátható üzleti okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen, melyre a lehető legrövidebb időn belül választ kapnak.

A Horvátországba személyes vagy üzleti okból beutazók a következő járványügyi előírásokat kell betartaniuk: a személyes érintkezések számát a minimumra kell csökkenteni és be kell tartani a fertőzés kockázatának csökkentésére vonatkozó utasításokat, úgy mint: a fizikai érintkezés, pl. kézfogás kerülése; a szemtől szembeni kontaktus esetén minimum 2 méteres távolságtartás; gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés; az arc megérintésének kerülése

A Horvátországba történt beutazás napjától számított 14 napon keresztül testhőmérséklet mérést kell végezni a reggeli órákban. Ha 37,2-nél magasabb testhőt mérünk és ha a betegségre utaló tüneteket észlelünk, jelentkeznünk kell a választott háziorvosnál, vagy a helyi járványügyi hatóságoknak.

A külföldi állampolgároknak az illetékesekkel történő kapcsolatfelvételben a szálláshely tulajdonosa, annak megbízottja vagy a vendéglátó, illetve utazásának szervezője lehet segítségre.

Ha a beutazni szándékozó személynek koronavírus betegségre utaló tünetei vannak, a határrendészet értesíti a határon működő közegészségügyi ellenőrt és/vagy a közegészségügyi intézet területi vagy központi irodájának közegészségügyi ellenőrét. Ha az utazó halaszthatatlan okból lépné át a határt Horvátország felé, akkor utasítják arra, hogy tesztelés és kezelés céljából a lehető legrövidebb útvonalon keresztül utazzon az illetékes egészségügyi intézményig, illetve tesztelésre és karanténra utasítják – tudtuk meg a Horvát Idegenforgalmi Közösség hírleveléből.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek