Korlátozó intézkedéseket hozott több latin-amerikai és arab-félszigeti ország

Több latin-amerikai ország is óvintézkedéseket hozott csütörtökön az új koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Leállítottak Európába induló és onnan érkező légi járatokat, betiltottak sok nyilvános rendezvényt, és iskolákat zártak be. További szigorító intézkedéseket hozott több arab-félszigeti ország is, Ausztráliában pedig Peter Dutton belügyminiszterről is kiderült, hogy fertőzött - adja hírül az MTI.

A mexikói mentőszolgálat tagjai Latin-Amerika első, koronavírusra specializálódott intenzív mentőegységében, GuadalajarábanForrás: AFP/Ulises Ruiz

Dutton péntekre virradóra jelentette be, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett. A politikus jelenleg az északkelet-ausztráliai Queensland állam egyik kórházában van. Az országban jelenleg 156 fertőzött található, szakértők nem zárják ki azonban, hogy a Föld déli félgömbjén hamarosan kezdődő téli időszak alatt ez a szám jelentősen nőni fog. Ausztráliában a vírus eddig három halálos áldozatot követelt.

A kenyai egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Kenyában is van már halálos áldozata a járványnak. Mutahi Kagwe újságíróknak azt mondta, a nő az Egyesült Államokból tért vissza Kenyába Londonon keresztül. A járvány megjelent Ghánában és Gabonban is.

Kazahsztánból szintén bejelentették az első fertőzöttet. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök felszólította a kormányt, nyújtson pénzügyi támogatást a vállalatoknak, hogy a csütörtökön elrendelt iskolabezárás miatt a gyerekekkel otthonmaradt dolgozók fizetett szabadságra mehessenek. A kazah kormány ezenkívül 300 milliárd tengét (körülbelül 225 milliárd forint) fordít infrastrukturális fejlesztésekre, a munkanélküliség csökkentése érdekében.

Dél-Koreában a korábbiaknál kevesebb jelentés érkezett új fertőzöttekről, egészségügyi tisztségviselők azonban óvatosságra intenek. Az ázsiai ország 10 új fertőzöttről számolt be, köztük egy francia állampolgárról, aki hétfőn érkezett Dél-Koreába. A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) adatai szerint az országban jelenleg összesen 7979 fertőzött van.

Dél-Koreában a napokban először múlta felül a gyógyultak száma az új fertőzöttekétForrás: AFP/Ed Jones

Argentína, Bolívia, Paraguay, Peru, Costa Rica és Honduras helyi idő szerint csütörtökön, egy nappal azután hozott korlátozó intézkedéseit, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését, és az Egyesült Államok korlátozta az Európából érkezők beutazását. Mexikó viszont közölte, hogy nem tervezi korlátozni a külföldi turisták belépését az országba, ellentétben északi szomszédjával.

Portugáliában a kormány elrendelte az ország összes oktatási intézményének bezárását a jövő héttől április 9-éig, függetlenül attól, hogy állami vagy magánintézményekről van.

Bahrein azzal vádolta meg csütörtökön Iránt, hogy "biológiai agressziót lövet el" a bahreini állampolgárok ellen, mert egyrészt enyhébb adatokat közöl a járványról, másrészt határőrei nem pecsételnek bele az Iránban járó bahreini állampolgárok útlevelébe, így hazájuk hatóságai nem tudják azonosítani őket.

Omán és Szaúd-Arábia tovább korlátozta az emberek utazását, hogy lassítani próbálja a vírus terjedését. Omán vasárnaptól nem ad ki turistavízumot, és nem enged kikötni az ország kikötőiben külföldi turistahajókat. Szaúd-Arábia kiterjesztette azoknak az országoknak a körét, amelyekbe nem utazhatnak állampolgárai: ezek az Európai Unió tagországai, Svájc, és 11 ázsiai, illetve afrikai ország.
Dubajban bejelentették: elmarad a világ legmagasabb összdíjazású lovas versenysorozata.

Nepál törölte az összes, a tavaszi szezonra kiadott hegymászói engedélyt, valamint ismét bevezette az érkezési vízumot minden külföldi állampolgár számára. A rendelet március 14-én lép életbe és április 30-ig tart.

Nepáli hegyi vezetők és serpák készülnek a tilalmi intézkedésekreForrás: AFP/Prakash Mathema

Lengyelországban péntekre a csütörtöki 47-ről 58-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön meghalt Poznanban az első koronavírusos beteg, egy 57 éves nő. Vírusfertőzöttnek diagnosztizálták Justin Trudeau kanadai miniszterelnök feleségét, Sophie Gregoire Trudeau-t - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal szóvivője. A first lady "jól érzi magát", de karanténban marad egy ideig. A kormányfő vírustesztje negatív, de 14 napra őt is elszigetelik - tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek