A világon elsőként, Luxemburg váltotta valóra a tömegközlekedők álmát

A világ országai közül elsőként a Luxemburgi Nagyhercegség döntött úgy, hogy egész területén ingyenessé teszi a tömegközlekedést. A változások 2020. március elsején léptek hatályba. Ettől kezdve az ingyenesség vonatkozik a vonatokra, a buszokra és a villamosokra egyaránt.

A kép csak illusztrációForrás: fotoliza / Shutterstock.com

A luxemburgi közlekedési miniszter elmondása szerint az intézkedés javítja majd a közlekedés minőségét annak köszönhetően, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket. Az intézkedésre azért is szükség volt, mert Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik. A kormány azt reméli, hogy az ingyenesség motiválni fogja az embereket arra, hogy otthon hagyják autóikat és tömegközlekedésre váltanak - olvasható a Turizmus.com oldalán.

A helyi média tájékoztatása szerint azokon a közlekedési eszközökön, amelyeken első osztály is található – például a vonatokon –, az ingyenesség csak a másodosztályra vonatkozik. Eddig egy másodosztályú, az egész országra érvényes éves bérlet ára 440 euró ( 145 ezer forint) volt, az első osztályra vonatkozó 660 eurós (218 ezer forint) éves bérlet ára megmarad.

A 620 ezres országba több mint 215 ezren autóval járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból.

A 2018-ban bejelentett változásokról a Travelo oldalán is írtunk. Az ország vezetősége akkor arról tájékoztatta a médiát, hogy a 2018–28-as időszakban Luxemburg 3,9 milliárd eurót fordít majd a vasútfejlesztésre, valamint korszerűsíti a buszhálózatot és újabb parkolóhelyeket alakít ki a határon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek