Drágulhatnak a hajókirándulások Splitben

A horvátok egy új határozat szerint jövőre bevezetik a hajók utasaira kirótt idegenforgalmi adót, de vannak városok, amiknél már most életbe lépett a törvény. Dubrvnikban tavaly ősszel jelentették be a hírt, hogy emelik a tengerjáró hajók idegenforgalmi adójának összegét. Ez egy évre 2 ezer kunától egészen 40 ezer kunáig terjedhet hajónként. Az összeg attól függ, hány utas fér el a fedélzeten.

Turistahajó SplitbenForrás: Shutterstock / Készítette: Diego Bonacina

A népszerű tengerparti város mintájára, most Splitben is bevezetik a vízi járművek idegenforgalmi adójának növelését. Itt főszezonban teljes összeget kell majd fizetni a tengerjáróknak, míg más hónapokban felére csökken az adó, ezzel együtt várhatóan a hajóutak is olcsóbbak lesznek.

Ez pontosan azt jelenti, hogy az 50-200 utast szállító hajók adója 2000 kuna lesz főszezonban, ezer kuna pedig az év további időszakában. Az ezer és kétezer férőhelyes hajóknak ez az összeg 20 ezer és 10 ezer kuna lesz, míg a legnagyobb járművek akár 40 ezer kunát is fizethetnek a főszezonban - tudtuk meg a horvát Hr Turizam híréből.

Tavaly mintegy egy millió utas látogatta meg Horvátországot hajóval, ami magasabb szám a korábbihoz képest. Az adó bevezetésével egyes túlzsúfolt városok turistaáradatát is szeretnék csökkenteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek