Műanyag fallal védenék a Szent Márk-székesegyházat az áradásoktól

A velencei Szent Márk-székesegyház vezetősége egy két méter magas átlátszó műanyag falat emelne az épület köré, hogy megvédje az áradásoktól 2021-ig, amikor a várost védő szupergát működésbe lép.

Az ásványi sók hatása a bazilika márvány oszlopaira©Andrea Merola/The Art Newspaper

A bazilika ezer éves történetében még soha nem szenvedett ekkora károkat, mint a novemberi árvíz idején

 – mondta Carlo Alberto Tesserin, a templom vezetőségének elnöke egy sajtótájékoztatón a La Nuova Venezia nevű lapnak. November 12-én a víz 187 cm-rel volt a tengerszint felett.

Az árvízben lévő ásványi sók felmarják a gazdag színvilágú márványt, és felemésztik a padlómozaikokat. A só pusztítása tíz méter magasan felfut a falakon, és megtámadja kupola tartószerkezetét, veszélyeztetve a keresztény művészet egyik legkiemelkedőbb mozaikját. A katasztrófa nem olyan, mint egy földrengés, ahol a pusztulás azonnal látható, hanem hosszú, lassú folyamat – mondta Mario Piana, a bazilikáért felelős építész, a The Art Newspaper cikke szerint.

Az ásványi sók Gábriel arkangyalt ábrázoló mozaikra gyakorlot hatásaProcuratoria di San Marco/ The Art Newspaper

A templom technikusai azon dolgoznak, hogy a bazilikát egy két méter magas műanyag lappal vegyék körbe. A fal négy méterrel a földbe süllyesztett lemez cölöpökön állna. A vezetőség arra számít, hogy a terv vitákat fog kiváltani, de azt remélik, mind az olaszok, mind a világ támogatását megkapják majd.

Eddig az előcsarnokban sikeresen használt szivattyúrendszert a templom hátsó részében és a kriptában is felépítik. Ez megakadályozza, hogy a templomot ellepje a víz, amikor 88 cm-rel a tengerszint fölé emelkedik, de afölött már védelem nélkül marad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek