Nézze meg Róma összes csodáját ingyen!

Az ókor elképesztő kincseit éppúgy felderítheti üres pénztárcával, mint a legszebb templomokat és más világhírű látnivalókat az Igazság szájától a Villa Borghese üdítő kertjéig. Húzzon kényelmes cipőt, vigyen magával egy üres vizespalackot, és járja be Rómát tippjeinket követve, teljesen ingyenesen!

 Igaz, hogy kínzóan meleg tud lenni itt nyaranta, a turistatömegek olykor elviselhetetlen méreteket öltenek, és az egy főre jutó kéregetők, felesleges kacatokat árulók és zsebesek száma sem elenyésző, a fantasztikus, nyüzsgő, lüktető Rómát mégis mindenkinek látni kell! Annak is, akinek a fapados repülőjegy, a szállás és az étkezés költségei kimerítik a komplett nyaralásra szánt büdzséjét, és ezért az ingyenes látnivalókat tudja csak élvezni. Az örök városban szerencsére akad ilyen bőven, ezért aztán bécsi , londoni , berlini , brüsszeli, madridi, isztambuli, dublini és barcelonai ingyenes tippjeink után most kedvenc római pénztárcakímélő programjainkat mutatjuk be.

Ókori kincsek egymás hegyén-hátán

Ha korábban Barcelonáról azt írtuk, hogy a modernizmus szabadtéri múzeuma, akkor Róma vitathatatlanul az ókori építészeté. Lépten-nyomon antik csodákba botlunk, legyen szó a mindenki által ismert Colosseumról vagy a Forum Romanumról, a római istenségek épült, majd keresztény templommá lett Pantheonról, a Via Appia Antica útjáról, a Teatro Marcello romjairól, vagy Caius Cestius sírját rejtő piramisról.

A Teatro di Marcello romjai
Galéria: Ingyen Róma
Fotó: Elizabeth Beard / Europress / Getty

A Colosseum és a Forum kivételével (amelyek amúgy kívülről is lenyűgözőek, főleg, mióta környéküket gyalogos övezetté nyilvánították) ezek a látnivalók például mind ingyen vannak.

A belépő ára nem, csak a hosszú sorok riasztják?
Nem hagyná ki a Colosseumot, a Forumot és a Palatinus-dombot annak ellenére sem, hogy fizetnie kell érte? A három látnivalót 12 eurós kombinált jeggyel nézheti meg, mely két egymást követő napon érvényes, így nem muszáj egyben letudni őket. Gyerekeknek 18 éves korig ingyenes a belépés, de regisztrációs jegyet váltanunk kell nekik is. És hogy hol juthatunk belépőjegyhez? Semmiképp se álljanak be a Colosseum jegypénztárába, mert hosszú órákat tölthetnek teljesen feleslegesen a sorban. Vegyék meg inkább jegyüket várakozás nélkül a Palatinus-domb jegypénztárában (Via San Gregorio 30) vagy a Forum Romanum bejáratánál (Via Sacra), és kerüljék ki kárörvendve a kevésbé jól informáltak döbbenetesen hosszan kanyargó sorát. Mi a múlt hétvégén próbáltuk, bejött.

 Templomok minden mennyiségben

Aki templomot szeretne csodálni templom hátán, szintén Róma a neki való város! Akár egy hetet is el lehet tölteni a vallási építészet csodáival, ingyenesen. (Vállat és térdet takaró ruhákat csomagoljunk bőven, ha ilyen terveink vannak.) A leghíresebb a templomok közül a vatikáni Szent Péter bazilika (nyitva reggel 7 és este 7 között), melybe ingyenes a belépés – maratoni sorbanállásra érdemes felkészülni. Jó tudni, hogy sok templommal ellentétben itt szabadon lehet fotózni is. A hatalmas gyűjteménnyel rendelkező Vatikáni Múzeum, és a Sixtus-kápolna az Utolsó ítélettel minden hónap utolsó vasárnapján 9-től 12:30-ig díjmentesen tekinthető meg.

A Szent Péter téren mindig nagy a tömeg
Galéria: Ingyen Róma
Fotó: Thomas Imo / Europress / Getty

Ne hagyják ki a Santa Maria in Cosmedin templomot sem, hiszen előtere az Igazság száját (La Bocca della Verita) rejti, ami a legenda szerint leharapja a hazugok kezét. Még Audrey Hepburn és Gregory Peck is járt itt a Római vakációban, ön miért ne nézné meg? A sor hosszúnak tűnik, de gyorsan halad. Kijárat a templomon keresztül, amit érdemes tüzetesebben is megnézni – természetesen mind az Igazság szája, mind a templom látogatása ingyenes.

Zsizsegő kabócák, bulis folyópart

Ha a zegzugos utcák, a nyüzsgő terek, a sétálók közt szlalomozó Vespák helyett egy kicsit a természet közelségére vágyunk, a Villa Borghese kertje vagy a Giancolo domb felé vegyük az irányt.

A Villa Borghese kertje: a csónakázás már pénzbe fog kerülni, de a tóparti andalgás ingyen van
Galéria: Ingyen Róma
Fotó: Widmann / Northfoto

Előbbiben – ami eredetileg egy 17. századi palota kertje – kellemes tópart, szobrok és szökőkutak várnak, utóbbiból pedig remek kilátás nyílik a városra, és még ingyenes bábelőadásokat is nézhetünk a gyerekek nagy örömére. A Tevere partjára is érdemes lemerészkedni, itt egymást érik az éttermek és bárok sátrai, fejünk fölött sirályok repkednek, a folyó pedig csak pár méterre hömpölyög.

+1 tipp: Navigálja magát az ingyenes forrásvízhez!
A nagy római kánikulában rendkívül jól jöhet a kispénzű, ám rettenetesen szomjas turistáknak a város kútjainak androidos applikációja. Az ingyenesen letölthető alkalmazás megmutatja a legközelebbi ivókutat, melyből a Róma környéki források friss és jéghideg vize folyik szakadatlanul, és oda is navigál hozzá.
Ezeket az öntöttvas kutakat a 19. században állították fel a római utcákon és azóta is népszerűek. Vizük sokkal jobb, mint a műanyag üvegben árult ásványvíz, amelyért a kereskedők literenként akár négy eurót is elkérnek – hangoztatták az appot hasznosnak tartó olasz fogyasztóvédő egyesületek. Ezeket kutakat olaszul nasoninak nevezik a gyakran emberi arcot ábrázoló vízköpőjük miatt. Rómában mintegy 2500 ilyen köztéri ivókút található.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Róma metró helyett drótkötélpályában gondolkodik - 2017.05.17.
Sokkal olcsóbb lenne. Nagyon sokkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek