A csehországi köztéri telefonfülkék mesélnek a bársonyos forradalomról

  Megszólalnak a csehországi telefonfülkék és a templomok harangjai is vasárnap a csehszlovákiai bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmával.

  A telefonfülkék készülékeinek megszólalása után a kagylót felvevő ember néhány perces eredeti tudósítást hall az 1989. november végi szocialista rendszer elleni tüntetésekről, amelyet a szabadság megőrzésére felszólító rövid üzenet követ. Ezt a tudósítást és üzenetet vasárnap kora reggeltől többször is hallhatják majd mindazok, akik a Csehországban működő mintegy 4000 fülkében a készülék kicsengésekor felveszik a kagylót.

  A kép nem a helyszínen készült, csak illusztrációForrás: Thaliesin/Pixabay

  "Míg manapság a telefonfülkéket szinte senki sem használja, harminc éve, amikor még nem léteztek mobiltelefonok, a vezetékes telefonra gyakran éveket kellett várni, ezért a nyilvános fülkék fontos kapcsolatot jelentettek a külvilággal. Ezért döntöttük úgy, hogy a bársonyos forradalomra emlékeztető kampányunkba jelképesen a telefonfülkéket is bevonjuk" - olvasható a köztéri telefonfülkéket üzemeltető O2 társaság közleményében.

  A kampány egyben egyfajta búcsú is a köztéri telefonfülkéktől, amelyek száma januártól Csehországban 1150-re csökken.

  A 30 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én lezajlott, a rendőrség által erőszakkal feloszlatott diáktüntetésre, amely a csehszlovákiai rendszerváltás elindítója volt, vasárnap a csehországi templomok harangjainak zúgása is emlékeztetni fog. A templomharangok jelképesen 17 óra 11 perckor szólalnak meg az egész országban, ez volt az a pillanat, amikor diákok tüntetése elkezdődött.

  Egy időben ezzel a csehországi rádióállomások közös megegyezés alapján a Modlitba pro Martu (Imádság Mártáért) című dalt tűzik műsorukra, amely a bársonyos forradalom himnuszává vált, írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!