Építkezések veszélyeztetik a világörökséget Prágában

Az UNESCO szakértői tavasszal látogattak el a cseh fővárosba, és értesülések szerint arra a megállapításra jutottak, hogy a város és a cseh állam nem védi megfelelő módon azokat az értékeket, amelyek alapján a prágai Óvárost felvették a világörökségi helyszínek listájára - számol be róla az MTI.

Forrás: Valdas Miskinis/pixabay.com

A szakértői jelentésről egyelőre nem hivatalosan a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) cseh központja tájékoztatta a CTK hírügynökséget. Az UNESCO szakértői elsősorban a felhőkarcoló-építési tervek miatt bírálják a cseh fővárost.

A történelmi városközpontttól délre eső Pankrác negyedben már álló, illetve épülő felhőkarcolók úgymond megbontják a történelmi várospanoráma képét, ezért a szakértők a projekt leállítását javasolják.

Bírálatok tárgya az új építési törvény tervezete is, amelyben csökkentenék a műemlékvédők beleszólását az új építkezésekbe.

Szakértők szerint a pankráci felhőkarcolók legfeljebb 70 méter magasak lehetnének, hogy ne veszélyeztessék a belváros panorámáját. Ugyanakkor a például már majdnem elkészült Tower nevű épület magassága 104 méter. Hasonlóan magas épületeket terveztek a Pankrác melletti Kavcí hory és a központ melletti Zizkov negyedben is. A Prágáról szóló szakértői jelentést az UNESCO hivatalosan a jövő évben tárgyalja meg. A cseh sajtó szerint a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján jelenleg mintegy 50 helyszín van, Európából például Bécs és Liverpool történelmi központja vagy a koszovói pravoszláv templomok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek