Letűnt civilizáció kultúráját ismerhetik most meg Belgrádban

Vinča a világ egyik legikonikusabb őskori civilizációja, ennek ellenére nem túl sokat tudunk róla. Ezért is döntöttek úgy Belgrádban, hogy nagyobb figyelmet szentelnek neki.

Sok kutató szerint a vinčai népről igencsak hibás kép él a köztudatban. Ezek az emberek a Balkán-térségben éltek, és sokmindenben előrébb jártak a többieknél. Civilizációjuk főleg földművelésen alapult és fontos részét képezte a kereskedelem is. A vinčai leletek keletkezését az i. e. 5. és i. e. 3. évezred közé helyezik.

Agyagszobor a vinčai leletekbőlForrás: Wikipédia / Készítette: Michel wal

Európában ez a kultúra használt először rezet nagy mennyiségben, már ebben a korban művelték a zalatnai aranybányákat is. Búzát termesztettek és állatokat tenyésztettek, főleg szarvasmarhát.

A vinčai kultúra emellett jelentős kézműves tevékenységgel büszkélkedhet, amelyről a megmaradt kerámiák tanúskodnak. A tárgyak a közép-balkáni területről származnak, ebből következtettek arra a kutatók, hogy a vinčai nép ezt a térséget is lakta.

A feltárások során a Balkánon vulkáni üveget, úgynevezett Obszidiánt is találtak, amelyből régen késeket készítettek.  

Most ezeket a felszínre hozott tárgyakat és a vinčai nép kultúráját ismerhetik meg a látogatók a szerb főváros múzeumaiban - írja a szerbiai Turistički Svet magazin. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek