A Föld egyik legnagyobb ragadozójának maradványai kerültek elő

Óriási, cápafogú dinoszaurusz fosszíliáját fedezték fel Thaiföldön - tudtuk meg az MTI tudósításából. A 115 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó a húsevő őslények csoportjának egy korai tagja lehetett. A Siamraptor suwati több mint 9 méter hosszú volt és legalább 3,5 tonnát nyomott - mondták el szerdán a tudósok, hozzáfűzve, hogy ez a Thaiföldön valaha talált legnagyobb húsevő dinoszaurusz. Az állat a krétakorban élt, kanyargó folyók szabdalta tájon, és növényevő dinoszauruszokra vadászott.

Carcharodontosaurus koponyaForrás: By Matthew Deery / Wikipedia

A kutatásban részt vevő paleontológus, Duangszuda Csokcsaloemvong, a Nakon Ratcsaszima Radzsabhat Egyetem és a Khorat Fosszília Múzeum tudósa elmondta, hogy négy egyed csontvázának egyes darabjait találták meg Koratban. A fosszíliák között voltak koponya-, gerinc-, láb-, csípődarabok és fogak is.

"A Siamraptor a környék legnagyobb ragadozója volt, ezért a korszak csúcsragadozójának nevezhetjük" - fűzte hozzá Hattori Szoki paleontológus, a japán Fukui Prefektúra Egyetemének és a Fukui Prefektúra Dinoszaurusz Múzeumának tudósa. A Siamraptor, amelynek jelentése thaiföldi rabló, a húsevő carcharodontosaurusok csoportjának korai evolúciós történetére derít fényt.

Forrás: Duangsuda Chokchaloemwong, Soki Hattori, Elena Cuesta, Pratueng Jintasakul, Masateru Shibata, Yoichi Azuma /Wikipedia

A Carcharodontosaurust, a csoport legismertebb tagját cápafogú gyíknak is nevezik, 13,5 méteres hosszával a Föld legnagyobb ragadozói közé tartozott, és mintegy 90 millió évvel ezelőtt élt Afrika északi részén. Az elnevezését különleges, a cápáéhoz hasonló, a hús tépésére alkalmas fogairól kapta. A Siamraptor fosszilis maradványai között is találtak ehhez hasonló, jellegzetes, vékony, pengeszerű fogakat. A tudósokat meglepte, hogy ilyen korai carcharodontosaurus-példányt találtak Délkelet-Ázsiában. A carcharodontosaurusok egy nagyobb dinoszauruszcsoport, a theropodák közé tartoznak, ebben a csoportban szerepel az összes húsevő dinó, köztük a Tyrannosaurus rex is. A carcharodontosaurusok azonban testfelépítésükben különböznek a T-Rextől, mint Hattori kiemelte, hogy könnyebb, keskeny koponyájuk volt szarvakkal, mellső lábaik viszonylag robusztusak voltak, és a lábakon három ujjuk volt.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek