Zsákos Frodóról neveztek el egy pöttyös levélbolhát Új-Zélandon

 

A Gyűrűk Ura világhírű fantasyregény szereplőjéről, Zsákos Frodóról neveztek el egy apró levélbolhát Új-Zélandon. A frissen felfedezett Psylla frodobagginsi két milliméteresnél kisebb, és az ugró levélbolhák családjába tartozik.

A nevet egyrészt a faj kis testmérete, másrészt hazája, Új-Zéland miatt választottuk" – írta pénteki közleményében Francesco Martoni és Karen Armstrong, akik az új-zélandi állat- és növényvédelmi kutatóközpontban folyó tanulmányaik során azonosították az új rovarfajt.

Peter Jackson új-zélandi filmrendező két trilógiája, A Gyűrűk Ura és a Hobbit számos jelenetét forgatták a Déli-sziget lenyűgöző szépségű tájain, ahol a Psylla frodobagginsit is találták a tudósok. Martoni PhD-dolgozatához a psylla nembe tartozó két bolhafaj különbségeit írta le, melyek egyedeit a Déli-sziget 21 helyén növő kowhai fákról gyűjtöttek. Mint írta, a Psylla frodobagginsit könnyű azonosítani kis méretéről, világos színeiről és pöttyözött szárnyairól.

A Psylla frodobagginsi évtizedek óta összetévesztik a Psylla apicalisttal, de a kutatók most megállapították, hogy két különálló fajForrás: Wikidata

Nem a kicsiny levélbolha az első állat, amelyet Tolkien-szereplőről neveztek el, A Gyűrűk Ura-állatok között már ott találjuk az Aenigmachanna gollum nevű, vagyis Gollamról elnevezett kígyófejű halat, a Legolas után Legolasiának keresztelt darazsat, a Sauron nevű pókot és a Gollam eredeti nevéről Smeagolnak hívott csigát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek