Gyanús, hogy ismert szállodák is hamis értékeléseket írnak a Tripadvisoron

A Tripadvisoron a legmagasabbra értékelt hotelek közül néhány hamis értékelésekkel kerülhetett a lista élére, állítja egy brit fogyasztóvédelmi egyesület, amelyik 250 ezer értékelést tanulmányozott.

Vajon melyik ötcsillagos komment a hiteles?Trevor Baker/Which?

Az uralkodó vélekedés eddig az volt, hogy a hamis értékelések gyakoribbak a kisebb, bed and breakfast típusú szálláselyek és vendégházak oldalain a Tripadvisoron. A Which? nevű egyesület vizsgálata viszont arra enged következtetni, hogy a legismertebb hoteleknél sem kizárt, hogy kamu kommentekkel találkozunk.

A leggyanúsabb 15 hotel közül több a Közel-Keleten van, négy Las Vegasban, és közte van Anglia legnagyobb szálloda lánca, a Travelodge is. London, Párizs, Fokváros és Barcelona szállodáival kapcsolatban azonban nem találtak gyanúra okot adó jeleket.

A Which? a különböző városok top tízes listáit nézte végig a Tripadvisoron, összehasonlítva azoknak az értékelőknek a profilját, akik a maximális öt csillagot adták azokkal, akik csak hármat.

Las Vegas-ban például úgy találták, hogy a tízből két szálloda esetében az ötcsillagos értékelések majdnem fele olyan kommentelőktől származik, akik máshol még nem adtak le értékelést. Két másik hotelnek is Las Vegasban meglepően sok újonc kommentelője volt.

Az egyesület szintén összehasonlította tíz Travelodge hotelt és tíz Premier Inn-t, amelyek Anglia legnagyobb szálloda láncai.

A Premier Inn eredményei rendben voltak, de két Travelodge hotelnél az értékelések százainak majdnem fele szintén olyan kommentelőktől származott, akik először adtak le értékelést.

Bár a Which? szerint ez önmagában nem feltétlenül bizonyítja, hogy ezek az értékelések hiteltelenek, hiszen minden kommentelő egyszer újonc kell legyen, de összehasonlítva más szállodák profiljával, már gyanúra adhatnak okot. Londonban, Párizsban, Fokvárosban vagy Barcelonában például nem találkoztak ezzel az extrém mintázattal, írják, honlapjukon.

Amikor a fogyasztóvédelmi egyesület jelentette az eredményeket a Tripadvisornak, a szállásportál beismerte, hogy 14-et a megnevezett szállodák közül az elmúlt évben ők is rajtakapták a hamis értékelések szerepeltetésén.

A Travelodge Wembley egy vörös büntető jelvényt is kapott, ami arra hívta fel a fogyasztók figyemét, hogy a hotelt a lehetséges hamis értékelések miatt vizsgálják, mondta a Tripadvisor. Ez a szállásportál legsúlyosabb figyelmeztetése és olyan szállodáknak adják, amelyek több felszólítás után sem változtattak a viselkedésükön, és amelyek nem hajlandóak együttműködni a Tripadvisor vizsgálóival.

A TripAdvisor a Which?-nek azt mondta, hogy a 14 hotelből, a Travelodge-n kívül egy másik is piros jelvényt kapott, hatot pedig meg is büntettek viselkedésük miatt. De abban az időben, amikor Which? a kutatást végezte, egyikük oldalán sem látszott a piros jelvény.

A szállásportál szerint a Which? elemzése a hamis értékelések félreértésén alapszik, túl sok a feltételezésre és túl kevés adatra támaszkodik. A portálnak van egy saját nyomozó csapata, amelyik fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a hamis értékeléseket kiszűrje, mondta a Tripadvisor a Which?-nek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek