"Száraz konyhával" kísérleteznek az aszály sújtotta Fokvárosban

Fokváros egyik híres étterme, Luke Dale Roberts Test Kitchen-je azzal kísérletezik, hogy minél kevesebb víz felhasználásával állítsa elő az ételeket.

Fokvárosban már 2017 végén szigorú intézkedéseket vezettek be az állandósulni látszó vízhiány miatt. Akkor úgy tűnt, hogy a "nulladik nap", amikor ténylegesen kifogynak a város tározói, áprilisban jön el, a jelek szerint csak júniusrá válik kritikussá a helyzet – írja a Condé Nast Traveler.

A Test Kitchen látványkonyhájaForrás: Flickr.com

A környéken több mint egy évszázada nem volt hasonló mértékű aszály. Most mindenkinek ki kell vennie a részét a vízzel való spórolásból: az éttermek például csak egy pohár vizet szolgálhatnak fel vendégenként, a felmosáshoz pedig a fagyasztóban található jégkockákat szabad csak felhasználni, ha valakinél akad ilyen felesleg. Ezenkívül levegőztetőt kell adni a csapokhoz, hogy a víz levegővel dúsítva folyjon ki belőle, így csökkentve a ténylegesen felhasznált mennyiséget.

Luke Dale Roberts séf új étterme, a Drought Kitchen, azaz "Aszály konyha" április 1-jén nyit, és a mosogatást leszámítva nem használ majd vizet. Az ételeket egyedi papírtányérokban szolgálják fel, melyek újrahasznosítható, dekoratív kerettel lesznek ellátva, így minden tányér olyasmi látványt nyújt majd, mint egy "festmény".

A legfurább dolgok is megesnek az asztalnál Luke Dale Roberts éttermeibenForrás: Flickr.com

Az étkezés megkezdése előtt a pincérek megkérdezik a vendégeket, hogy hajlandóak lennének-e ugyanazzal az evőeszközzel enni az összes fogást, és a tapasztalat (mert ezt már próbálták), azt bizonyítja, hogy a vendégekben megvan az együttműködési hajlam. Az étterem megszünteti a mosható asztalterítőket és alátéteket is, ezek helyett is eldobható alternatívákat használnak majd.

A séf abban reménykedik, hogy sok más étterem követi majd a példáját, mondván, ha a dél-afrikai Év étterme díj legutóbbi nyertese megteheti ezt, akkor ők is hajlandóak. Luke Dale Roberts éttermeibe, többek között a díjnyertes Test Kitchen-be olyan nehéz bejutni, hogy legalább egy hónappal előre tanácsos foglalni az interneten keresztül.

Ételkreáció a Test Kitchen-benForrás: Flickr.com

Az Aszály Konyha a tervek szerint április 1. és május 31. között lesz nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek