Ljubljanában már italos kartonokból készül a WC-papír

Ljubljana 2002-ben tűzte ki célul, hogy hulladékmentes lesz, mára a lerakóba szállított szemét mennyisége 80 százalékkal csökkent. És még mindig nincs vége a történetnek.

2002-ben szelektíven kezdték gyűjteni a papírt, az üveget és a műanyagot, igaz, először csak közterületeken felállított hulladékgyűjtőkben, írja a G7.hu. Ljubljana volt az első olyan európai főváros, amelyik elhatározta, hogy hulladékmentes lesz, és keményen bele is álltak ebbe a döntésbe.

A szlovén főváros hangulatába könnyű beleszeretniForrás: ValentinaLJ/Pixabay

A kezdeti lépések után négy évvel elkezdték gyűjteni a szerves hulladékot is – 2023-ig egyébként minden uniós országban kötelező lesz külön gyűjteni a lebomló hulladékot. Egy szokatlan döntést is hoztak, az ötlet azonban bevált: a szemétgyűjtés gyakoriságát a felére csökkentették, hogy arra ösztönözzék az embereket, hogy kevesebb szemetet termeljenek. Mára a városi hulladék 68 százaléka újrahasznosul, a lerakóba szállított mennyiség pedig 80 százalékkal csökkent. Hogy ez mit jelent számokban? Például azt, hogy Ljubljanában az egy főre jutó lakossági szemét évi 115 kilogramm; az EU-átlag 486 kilogramm, a magyar pedig 385.

A távlati cél az, hogy 2025-re az összes hulladék 75 százaléka hasznosuljon újra, ezért négy éve megnyitották a kontinens legmodernebb szerves hulladékot feldolgozó üzemét – mára pedig minden közintézményben italos kartonokból készített WC-papírt használnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek