Ősi üzbég város várja a turistákat a Selyemúton

Buhara városa egybeforrt a Selyemúttal, együtt virágoztak fel, és manapság ezt újra felfedezhetik a turisták, köszönhetően az üzbég kormány 2016-os nyitásának a turizmus felé. Az Eurasia Review írt pár sort arról, miért érdemes az ősi kereskedővárost felkeresni.

Buhara már a 8. században virágzott, a perzsa építészet gyönyörű épületei maradtak itt fenn. A várost 1993-ban az UNESCO a világörökség részének minősítette, ekkor a történelmi épületek nagy felújítási hulláma következett. Manapság a város már nem az iszlám oktatás fellegvára, hanem lassan a turistáké, ahol szuvenírboltok, éttermek és színházak váltják egymást.

Ősi örökség

Az ősi medreszék, azaz muzulmán iskolák az építészetet is befolyásolták, az új buharai hotelek is ezek szellemében épültek fel. Azért többen tartanak a nagy fejlődéstől, így Elizaveta Nekraszova is, aki egy nyugalmazott helyi antropológus, és vallja, hogy nem csak a pénznek kéne dominálni. Illene megmutatni a látogatóknak az évezredes kulturális örökséget is.

Iszlám építészet az üzbegisztáni Buharában.Forrás: MehmetO/Shutterstock

Olyan kincseket nem vesznek ráadásul észre a turisták, amik elképesztőek, mint az ősöreg vízvezetékrendszer, amihez földalatti víztározók és kanálisok tartoznak. Apró nevezetesség, hogy az egész város tele van szederfákkal, lehet jókat majszolni belőlük. A bazárok is szemkápráztatók, Nekraszova szerint nem lenne rossz ötlet régészetileg is feltárni ezeket.

A városra jellemzőek még a gyönyörű, népies ruhák, a miniatúrák és a bábok, és persze a számos csodás épület, medreszék, mecsetek, minaretek, mauzóleumok. Ezekben programokat is rendeznek, főszezonban a Nodir Divan Begi Medreszében például népzenével, néptánccal és sivatagi divatbemutatóval egybekötött vacsorákat tartanak turistáknak.

Egyre jobb megközelítés

Üzbegisztán vízumenyhítései miatt tavaly már 4,5 millió turistát fogadott, és a többi közép-ázsiai országgal együtt nagy lépésre szánta el magát. Az uniós schengeni övezethez hasonló puha határokat akar a többi környékbeli „isztánnal", hogy a látogatók is több országot megnézzenek.

A turisták azonban a fővárost, Taskentet és a híres Szamarkandot látogatják meg inkább, Buhara nyolcórányi vonatozásra van ugyanis Taskenttől. Ezen egy Japán építette gyorsvasút enyhíthet majd. A szállásínséget pedig azzal oldották meg, hogy a helyiek könnyebben kiadhatják szobáikat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek