Kiürítették a Notre Dame környékét egy magányos merénylő miatt

  Kiürítették a Notre Dame környékét egy magányos merénylő miatt

   Kalapáccsal támadt egy férfi kedd délután a párizsi Notre Dame előtti téren egy rendőrre, akinek az egyik kollégája lelőtte a támadót – írja az MTI.

  A támadás délután fél 5 körül történt, s a lövések nagy riadalmat okoztak az emberekkel teli téren. A Notre Dame katedrálisba közel ezren menekültek be, s a Twitteren megjelent fotók szerint a rendőrök azt kérték mindenkitől, hogy emelje magasba a kezét. Az embereket egy órával később egyesével kezdték a rendőrök kiengedni a katedrálisból, mindenkit megmotoztak.

  A lábán megsebesült támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön, a mentők kórházba szállították. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok, de annyit jeleztek, hogy a megtámadott rendőr könnyebben megsebesült.

   

  Szíriáért tette

   

  Gérard Collomb belügyminiszter a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támadó azt kiabálta, hogy „ezt Szíriáért", s egy algériai diák személyi papírjai voltak nála, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak.

  A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.

  A Notre Dame előtti rendőrkordon Fotó: Yoan Valat / MTI / EPAForrás: Travelo

   A támadást követően szemtanúk szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott „kalifátus (önjelölt) katonájának" nevezte magát. A férfi kalapáccsal támadt a rendőrre, de találták nála két konyhakést is. A francia rendőrség egyértelműen merényletként kezeli az esetet.

  A rendőrség Párizsnak a turisták által egyik leglátogatottabb terét teljesen körbezárta, s arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a környéket. A kezdeti pánikot követően a téren és a katedrálisban helyszíni beszámolok szerint jelenleg teljes a nyugalom.

  A biztonsági kordont este 7 óra után feloldotta a rendőrség, a gépkocsi forgalom újraindult a Szajna-parton.

  A Notre Dame katedrális, amelyet évente mintegy 13 millióan keresnek fel, szemben található a párizsi prefektúra központi épületével.

  Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, az elkövetés módja és célpontja ugyanis egyértelműen iszlamista támadásra utal francia szakértők szerint.

   

  Rendőrök célkeresztben

   

  Az elmúlt három évben ez volt a nyolcadik, s az elmúlt évben pedig az ötödik alkalom, hogy hatósági emberek, katonák vagy rendőrök ellen próbáltak meg merényletet végrehajtani Franciaországban, ahol 2015 eleje óta kétszázharmincnyolcan vesztették életüket és több százan megsérültek terrortámadásokban.

  Legutóbb április 20-án, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt egy merénylő a párizsi Champs-Elysées sugárúton egy 37 éves rendőrt lőtt fejbe, ezenkívül két másik rendőrt, valamint egy német járókelőt megsebesített. Őt a helyszínen lelőtték a rendőrök.

  A támadás három nappal a hét áldozatot követelő londoni merénylet után történt, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:


  Merényletkísérlet a Champs-Elysée sugárúton- 2017.06.20.
  A radikális iszlamista támadó életét vesztette.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!