Nem jártak még Cork városában? Ezzel az új járattal pár órán belül ott lehetnek

Cork városában a gitár, a hegedű, a furulya és síp dallamain szállhatunk végig a városon, miközben kapkodjuk a fejünket a látványosságokat szemlélve. És azért, hogy az egyiktől eljussunk a másikig, még buszra sem kell szállnunk, mert minden elérhető gyalogosan is. Ha pedig már a fejünkben összeállt egy pár napos írországi kiruccanás, a Ryanair mától elérhető Budapest-Cork járatával valóra is válthatjuk azt. Nézzünk is gyorsan körbe, mire érdemes figyelni Írország második legnagyobb városban.

Azt ajánljuk, hallgassanak egy kis ír zenét miközben ezt a cikket olvassák. Bár a helyszíneket megismerve is megjöhet a kedvük az utazáshoz, de a jó ír zene szinte már oda is repít a Shandon Street-re a St. Anne templom tövébe, vagy a folyton nyüzsgő St. Patrick Street köveire, esetleg az English Market illatozó pultjai közé.

Cork mindig is fontos kikötőpont volt. Várossá alakulását egy kis szigeten kezdte, a Lee-folyó egyik mocsaras elágazásánál, majd szép lassan felkúszott a folyómedrek mentén, és végül Írország második legnagyobb városává nőtte ki magát. Ma a folyó három részre osztja a várost, két főcsatornával, ahol ma már kajakok és kenuk is közlekednek. A város érdekessége, hogy húsz hídja van, így ha útba igazítást kérünk, mindig kérdezzünk rá, pontosan melyik hídnál is forduljunk balra.

Történelmét tekintve, Cork büszke és kitartó város hírében áll. Alapításának ideje a hetedik századra tehető, mikor a vidék védőszentje Szent Finnbarr ideérkezett és egy kolostor építésébe kezdett azon a helyen, ahol most a Saint Fin Barre katedrális áll. Az épület az évszázadok alatt egyre bővült és gazdagodott, mígnem olyan népszerűvé vált, hogy a viking tengeri fosztogatók is felfigyeltek rá.

Az első fosztogatásuk ideje alatt annyira elhatalmasodott a káosz, hogy teljesen felégették a fiatal városkát. Évekkel később mégis visszatértek, páran letelepedtek és kereskedni kezdtek. Cork ellenállt a hódításoknak és a különböző uralkodók behódolásának, nem véletlenül viselte sokáig a „Lázadó Cork" nevet.

Forrás: Madrugada Verde / Shutterstock.com

Ma már nem lázad, inkább lazít

Corknak az a szépsége, hogy olyan akár Dudlin, de mégsem. Itt is nagy a nyüzsgés, de az a kedves, felpezsdült fajta – nem úgy, mint a fővárosban, ahol egymás sarkát tapossa a tömeg, hogy odajusson az adott látványossághoz, vagy a múzeumban valamelyik alkotáshoz. Cork, vagy ahogy a helyiek ejtik, kark, még biztosít egy kis privát szférát az olyan helyeken is, mint a sokak által látogatott St. Anne templom a Shandon Street végén.

A Shandon toronyForrás: Shutterstock.com

A templom belülről is szép, de a tornya és annak 1750-ben öntött 8 harangja az igazi kincs. A történetek szerint a torony ablakai régen teljesen nyitottak voltak és a szél ki-be járt a toronyban. Ha erősebb volt, akkor változatos időkben megszólaltatta Shandon harangjait. Ennek emlékére, aki ma felsétál a torony 100 lépcsőjén az megkongathatja a harangokat, méghozzá ismert ír dalok dallamát idézve; és a játékot az egész környék hallhatja. De ha elég volt a harangozásból, akkor lépjünk ki a Shandon tetejére is, és csodáljuk meg a 360 fokos kilátást, ami elénk tárul.

Forrás: Shutterstock.com

A szent helyeknél maradva, mindenképpen keressük fel a már említett neogótikus, három tornyú Saint Fin Barre katedrálist is, ami bár kisebb, mint más ismert székesegyházak, belső díszítettsége nem hagy kívánnivalót maga után. Figyeljük meg színes és részletgazdag rózsaablakait, aprólékos mozaikpadlóit és kecses faragásait is.

Tovább sétálva érdemes még benézni a Triskel Művészeti Centrumba is, ahol kiállításokat tekinthetünk meg, de koncerteket és irodalmi esteket is szoktak rendezni, sőt, még művészmozijuk is van. Ha színházi élményre vágynak, akkor a viktoriánus korabeli Everyman színházat mindenképpen látniuk kell, nemcsak a repertoárjuk elsőosztályú, hanem maga az épület is.

Patrick StreetForrás: Madrugada Verde / Shutterstock.com

Városnézés közben biztos, hogy jó párszor kilyukadnak majd a már korábban említett főutcán, a Patrick Street-en, ami közel van az azonos nevű hídhoz. Az utcáról készült fotókon két dolog tűnhet fel először, a szokatlanul befelé dőlő, reflektorokra emlékeztető lámpasorok és a négysávos autóút közepén álló szobor, amire a corkiak csak úgy utalnak, mint a „de statcha". A szobor Theobald Mathew atyát ábrázolja, aki ír lelkészként 1838-ban megalakította az első Absztinensek Egyesületét, és így az antialkoholizmus élharcosa lett. Szobra Cork városának legismertebb tájékozódási pontja.

Magyar lángosok és évszázados piacok

Ebédidőben menjünk az orrunk után, és keressük fel az English Market területét, ami egy 1788 óta működő fedett piactér Cork szívében. Írország legismertebb fedett piacaként itt mindent megkapni, amit az írországi gazdák megtermelnek és tenyésztenek – a friss húsoktól a halakon és sajtokon át a szezonális zöldségekig, gyümölcsökig és persze mindenféle egzotikus hozzávalót is a világ minden tájáról. Nem véletlenül tartják Cork megyét Írország éléskamrájának.

English MarketForrás: gabriel12 / Shutterstock.com

Bár az English Market ugyanolyan kihagyhatatlan látnivaló Cork-ban, mint amilyen a Fővámtéri Piac Budapesten, a Corn Street Market is megér egy látogatást – már csak ezért is, mert szombatonként 10-től 15:30-ig magyarok sütik a lángost, és rotyogtatják a marhapörköltet az ír piac Langos in Cork nevű standján.

Kedvet kaptak az utazáshoz?
A Ryanair új Budapest-Cork / Cork-Budapest járatai április 4-étől elérhetőek, hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap. A gépek 16:30-kor szállnak fel Budapestről, és három óra 10 perces utazás után landolnak Cork Repülőtéren.

Ha hív az éjszaka, akkor menni kell!

Amint lemegy a nap, a pubokban kigyúlnak a melegséget sugárzó fények és felcsendülnek az élőzene halk dallamai. Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi jó irish pub és vendéglátóhely várja a helyieket és a turistákat egyaránt. Ha igazán autentikus élményre vágynak, Corkban is érdemes elkerülni a nagyon turistásnak érződő helyeket. Ha már itthon gondoskodtak idegenvezetőről, akkor kérjék meg, hogy mutassa meg a helyiek kedvenc helyeit.

Cobh városaForrás: Lukas Bischoff Photography / Shutterstock

 A térségben érdemes még ellátogatni Kinsale és Clonakilty, vagy Skibbereen vidékére is. Ezekbe a városkákba menetrend szerinti busszal is eljuthatnak, de autót is bérelhetnek. Cobh szintén közel van Corkhoz, és a története is érdekes. Ez volt ugyanis a Titanic utolsó megállója, mielőtt elindult volna utolsó útjára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek