Ilyen az új reptér Dohában

A Qatar Airways kedden költöztette át dohai járatait a most megnyílt Hamad International Airport-ra. A Travelo is járt az új reptéren, ahol vezető nélküli vasutat és számítógépes pihenőzónákat is talált az épületben. Munkatársunk azt is megnézte, hol érdemes a néhány órás átszállási időt eltölteni Dohában.

 

A Qatar Airways május 27-én reggel hivatalosan is átköltöztette dohai járatait a most megnyílt Hamad International Airport-ra (HIA). A légitársaság utasai így a világ legújabb és egyik legjobban felszerelt nemzetközi repülőterének szolgáltatásait vehetik igénybe. A HIA összesen 138 check-in pultot üzemeltet öt részre bontva, ebből 108 a Qatar és más légitársaságok turistaosztályú utazóinak van fenntartva, a 16 business és a 14 luxusszínvonalú, széket is kínáló pult pedig a First Class utasokat szolgálja ki. Az új reptéren a Travelo munkatársa is járt.

 

Utasként miért jobb nekem az új reptér?

 

Az új Hamad International Airport az előző reptér méretének a többszöröse, és a kialakításnál kifejezetten ügyeltek a régi reptér kapcsán felmerült panaszokra. A korábbi helyszínen kizárólag buszok szállították a gépekhez és a gépekről érkező utasokat, ezzel megnövelve a be- és kiszállási időt. Az új reptéren belül már monorail szállítja az utasokat, amely segítségével még extra szoros átszállási idővel számolva is tudunk repülni, a be- és kiszállítás pedig utashidakon keresztül történik.

A korábbi reptéren az ázsiai desztinációkra utazva a hosszú átszállási idő sokaknak okozott gondot, az új repülőtéren már felkészülten várják az átszálló utasokat. Akik pedig a jegyük alapján nem jogosultak a lounge igénybevételére, azok pihenő zónákat, TV-ket, számítógépes sarkokat és játszótereket találnak az épületen belül.

 

Mit ne hagyjon ki semmiképp a városban?

 

Ha az átszállási idejébe belefér, ne hagyja ki az Iszlám Művészeti Múzeumot, amely egyetlen épületben testesíti meg a modernitás és a hagyományos iszlám művészet geometriai formák iránti vonzalmát. Éjszakánként kivilágítva éppúgy csodálatos az épület, mint nappali fénynél.Ha pedig adrenalinfüggő, az építészet csodálata helyett vegyen részt egy katari sivatagi rallyn!

 

Leszállásnál eddig ezt láthattuk
Galéria: A dohai reptér
Fotó: lehoczkim / Travelo

 

Aztán az is kiderült, hogy több ezer autó is elfér a részben fedett parkolójában
Galéria: A dohai reptér
Fotó: lehoczkim / Travelo

 

Csak néhány, a reptéren belül közlekedő golfautókból
Galéria: A dohai reptér
Fotó: lehoczkim / Travelo

 

Hatalmas belső terek jellemzik az egész épületet
Galéria: A dohai reptér
Fotó: lehoczkim / Travelo

 

Ha majd elhagyjuk a repteret, Doha egyik legszebb épületét, az iszlám múzeumot is látni kell mindenképp
Galéria: A dohai reptér
Fotó: lehoczkim / Travelo

Az új dohai repülőtér bejárásában a Qatar Airways segített újságírónknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek