Felejtse el a papírpelenkát, ha babával utazik Vanuatuba

A napokban jelentette be a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Vanuatu ország, hogy betiltaná az egyszeri használatos pelenkákat, így rengeteg káros szeméttől kímélhetnék meg a természetet - írja a szerb 021.rs.

Rendkívül káros a környezetre a papírpelenkaForrás: AFP / Készítette: Cultura Creative / Katie Rollings.com/Katie Rollings

Egy baba, mielőtt szobatisztává válik, becslések szerint átlagosan egy tonna pelenkát is elhasznál.  Az adatok szerint  a kis óceáni ország fővárosában, Port Vila-ban a pelenkák teszik ki a háztartási hulladék legnagyobb részét.

Az eldobható pelenka az egyik leginkább környezetszennyező használati tárgy a világon. Lebomlási ideje a becslések szerint közel száz év, égetése pedig a benne lévő műanyag miatt környezetkárosító, a lerakókban bomló pelenkák ráadásul mérgező metánt is termelnek.

A csendes-óceáni ország számtalan jelentős környezetvédelmi intézkedést hozott már, így például az elsők között tiltotta be a nejlonzacskók használatát. Most a papírpelenka mellett tiltólistára helyezik a műanyag evőeszközöket és ételtárolókat, valamint a polisztirolból készült úgynevezett habpoharat is. A tilalom december 1-től léphet érvénybe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek