A szokottnál egy évvel korábban kellett frissíteni a Föld mágneses modelljét

  A Föld északi mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak példátlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük azt a mágneses modellt, amely a hajók, repülők és tengeralattjárók navigációját segíti az Északi-sarkvidéken – írja az MTI.

  Az iránytűk a mágneses északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-Kanada partjainál lévő pont mostanra elmozdult a Jeges-tenger közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába.

  Az északi pólus folyamatosan vándorolForrás: schaeffler/Pixabay

  "Nagyjából 50 kilométert mozdul el évente. 1900 és 1980 között nem vándorolt sokat, ám az elmúlt 40 évben nagyon felgyorsult" - mondta Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársa. A vándorló pólust a Föld belsejében lévő olvadt vas megjósolhatatlan változásai irányítják.

  Az ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült Államok hadereje nemrég a modell - példátlanul korai - aktualizálását kérte. A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé.
  A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!