Csípős portugál gályák martak meg több ezer embert

  A portugál gályák a medúzák egyik legveszélyesebb családjába tartoznak, és egyik fajuk, a Physalia utriculus (kék palacknak is hívják tükörfordításban) az ausztrál tengerpartok rendszeres megkeserítője. Gyakran sodródik partra, ez történt most is a BBC News cikke szerint Queensland államban.

  Egy szörfös-mentő szervezet, a Surf Life Saving Queensland szerint emiatt 2600 ember szorult orvosi ellátásra.

  Physalia utriculus.Forrás: NaNuu Michael Fried/Wikimedia

  Csak az elmúlt héten 13 ezer csípést regisztráltak, ami háromszorosa a tavalyi évben tapasztaltaknak. A fájdalmas, de nem életveszélyes csípéseket főleg a híres Gold Coast és Sunshine Coast régiókban észlelték. A 15 centis állatkák tüskéire a parton is ráléphet az ember, de a vízben is csíphetnek.

  Zömmel jéggel vagy forró vízzel kezelhetők a csípések, de sok ember fordult orvoshoz, mentőhöz. A helyzet annyira komoly, hogy néhány strandot le kellett zárni. Az erős szél sodorhatta partra a szokatlanul sok gályát. A forró ausztrál nyárnak is szerepe lehetett a jelenségben, amit a helyi média járványként és invázióként írt le.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!