Kiderült, mitől van annyi medúza az izraeli partoknál

Kiderült, mitől van annyi medúza az izraeli partoknál

A telihold és a Földközi-tenger vízének melegedése vonzza évről évre a medúzarajokat az izraeli partokhoz – állapították meg a Haifai Egyetem kutatói. Az egyetem szakembereinek vizsgálata azt mutatta, hogy a kocsonyás állagú állatok akkor érkeznek tömegével az izraeli partokhoz, amikor a tengervíz hőmérséklete 28,2 és 30 Celsius-fok között mozog, valamint telihold van – írja a Turizmus.com a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes oldalára hivatkozva.

 

Fotó: Independent Picture Service / Getty Images Hungary

A medúzák megjelenését az jelzi, hogy olyankor sokkal gyakrabban állnak le az Izraeli Elektromos Művek hűtőberendezései, mivel a szűröket eltömítő medúzák megakadályozzák a tengervíz beáramlását, amelynek következtében a szivattyúk leállnak. A vizsgálatból kiderült, hogy a medúzarajok 94 százaléka nagyjából az év 176. napja környékén érkezik meg az izraeli partokhoz, amikor telihold van.

Hozzáteszik: ugyan az év más időszakaiban is felbukkannak medúzák az izraeli partoknál, de az ilyen esetek nem rendszeresek és általában csak kis számú állat érkezik.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek