A 71 éves férfi egy hordóban vágott neki az Atlanti-óceánnak

Az űrkabinhoz hasonló szerkezet 2018. december 26-án kezdte meg az utat a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetről. Kapitánya azt reméli, hogy valamivel kevesebb mint 3 hónap alatt, elsodródik a Karib-szigetek partjaihoz. Hogy miért csak reméli? Mert a BBC.com hírei szerint a hordó minden külső beavatkozás nélkül kel át az Atlanti-óceánon, csupán a szél és a hullámok segítségével.

A hordó "hajó" még 2018 novemberében, az utolsó ellenőrzések idejénForrás: AFP/Georges Gobet

A vízi járművet epoxigyantával kezelték, hogy felülete elég kemény legyen és ellenálljon a hullámoknak. A "hordó" három méter hosszú, fő átmérője 2,1 méter és üresen 450 kiló a súlya. Belseje 6 négyzetméteres, helyet kapott benne alvó- és főzőhely, "térképszoba" és raktár is.

Jean-Jacques Savin, a jelenleg 71 éves kapitán, egykori ejtőernyős katona "új navigálási módszert" szeretne felfedezni ezzel a hajózási kísérlettel, illetve több tudományos küldetése is van. Elsőként elhelyezi majd a JCOMMOPS nemzetközi óceánmegfigyelő szervezet irányjelzőit a hullámok tanulmányozására, valamint ő lesz a kísérleti alanya a zárt helyen való magányos tartózkodásra vonatkozó kísérleteknek is. Borászati kísérletet is végez: az agyag amfórában magával vitt bordóit hasonlítják majd össze a parton maradt azonos itallal.

Jean-Jacques Savin a hajó belsején dolgozikForrás: AFP/Georges Gobet

A kaland ötlete Alain Bombard Önkéntes hajótörött című regényéből ered: az orvos 1952-ben egy gumicsónakban magányosan szelte át az óceánt víz és élelem nélkül, csak halakkal és planktonnal táplálkozott, hogy kipróbálja, hogyan lehet túlélni a tengeren. Savin más korban indult útnak, így vitt magával túlélő tutajt, műholdas telefont, a helyzetét jelző irányfényeket, fagyasztva szárított élelmiszert, szigonyt a halászathoz, a tengervíz sótalanítására alkalmas berendezést és néhány kis üveg saint-émilioni vörösbort, hogy január 14-én megünnepelje a születésnapját. 

A tengeren töltött első órák után a kalandor azt közölte telefonon, hogy a kapszula is "nagyon-nagyon jól működik", és vasárnapig kedvező széljárásra számít. A férfi egyedül az agresszív kardszárnyú delfinektől tart. Az érdeklődők Savin kalandját a www.atlantique-tonneau.com/suivez-moi internetes oldalon követhetik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek