Egyre kevésbé ferde ma már a pisai ferde torony

  Egy húsz évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett.

  A toszkán város jelképe stabil, „egészségi állapota" elégedettségre ad okot - derült ki egy szakértői csoport friss értékeléséből, melynek tagjai már 17 éve figyelik az építmény mozgását.

  A különbség szabad szemmel észrevehetetlenForrás: Florian Hirzinger/Wikipedia

  A torony stabilabb, mint ahogyan azt a Michele Jamiolkowski építészmérnök vezette nemzetközi bizottság korábban megjósolta - írja az Il Tirreno toszkán napilap. A bizottság 1993 és 2001 között dolgozott a helyreállítási munkálatok tervezésén és koordinálásán. A 800 éves tornyot a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett több tonnányi súlyokkal "húzták egyenesre". Az akció során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt.

  Az 58,5 méter magas épület már 1173-as elkészülte után elkezdett dőlni. Amikor a függőlegestől 4,5 méterrel tért el és összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől. A világörökségek közé tartozó pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után nyitották meg újra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!